Вукосављевић: Обнова првих задужбина Стефана Немање приоритет

Његова Светост Патријарх српски Иринеј и министар културе и информисања Владан Вукосављевић обишли су данас манастире Светог Николе и Пресвете Богородице код Куршумлије где су разговарали о предлозима за обнову те две светиње.

Повод за ову посету је 850 година од изградње тих манастира, првих задужбина Стефана Немање. Уз Патријарха Иринеја и министра Вукосављевића здања су обишли и владика нишки Арсеније, председник Општине Куршумлија Родољуб Видић, представници Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, Републичког завода за заштиту споменика културе и Завода за заштиту споменика културе Ниш.

Том приликом је договорено да ће све надлежне службе дати свој допринос како би се што пре приступило процесу обнове манастира.

“С обзиром да је реч о првим задужбинама Стефана Немање, обнова две светиње биће међу приоритетима Министарства културе”, рекао је министар Вукосављевић и оценио да је улога ових задужбина и почетак стварања српске државе један од стожера културног идентитета.

Уверивши се у стање два важна споменика културе, сви присутни су констатовали да у најскорије време треба приступити изради пројеката који ће дефинисати све фазе обнове како би се што пре почело са њеном реализацијом.

Министар Вукосављевић је рекао да се ради о два најстарија манастирска комплекса из Немањиног доба на којима је могуће проучавати не само развојни пут манастирског градитељства већ и развој материјалне и духовне културе српског средњег века.

Извор: РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *