Видовдан свечано прослављен у Крушевцу

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј служио је на Видовдан, 28. јуна 2018. године Свету архијерејску Литургију у цркви Лазарици у Крушевцу, светињи у којој се причестила српска војска пре поласка у Косовски бој. Затим је у центру Крушевца одржана церемонија полагања венаца и одавања државних почасти, поводом обележавања 629. годишњице Боја на Косову. У Крушевцу је такође, на тргу Св. деспота Стефана откривен споменик кнегињи Милици, рад академског вајара Зорана Ивaновића. Опширнији извештај и звучни запис проповеди Патријарха Иринеја објавила је Епархија крушевачка:

Уочи Видовдана, када црква Лазарица прославља свога ктитора и заштитника светог великомученика кнеза Лазара, служено је свечано бденије, након кога је пререзан славски колач поводом крсне славе хора св. кнеза Лазара. Бденију, које је Епископ крушевачки Давид са свештенством Епархије крушевачке, присуствовало је мноштво верног народа и свештенства града Крушевца.

Славећи победу вечнога живота, и задобијање Царства Небескога, сабрало нас је све и ове године на небоземни сабор у славну Лазарицу да прославимо свете мученике косовске са светим и честитим  кнезом Лазаром на челу.

Свету Божанствену Литургију служио је Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј  уз саслужење Епископа крушевачког Господина Давида са свештенством из Епархије крушевачке.

Светој Литургији присуствовали су и Њихова Краљевска Височанства Принц Александар Карађорђевић са принцезом Катарином, директор БИА господин Братислав Гашић и заменица градоначелника Крушевца госпођа Весна Лазаревић.  По Светој Литургији служен је и парастос свим мученицима страдалим за веру и отачаство од Косовског боја до данашњих дана и том приликом Његова Светост се обратио беседом поучивши верни народ.

Након парастоса предвођени моштима светог кнеза Лазара литијски смо кренули до централног градског трга – споменика Косовским јунацима, где је такође служен помен овим светим мученицима. По повратку у цркву Лазарицу, Његова Светост Патријарх српски Иринеј је освештао новоподигнуту статуу свете кнегиње Милице недалеко од цркве Лазарице.

Након овог програма славље је настављено уз Трпезу љубави припремљену у цркви Лазарици и уз културно-уметнички програм. Испуњени небеском радошћу што нас је посетио и служио српски Првојерарх, најсветије госте смо испратили са молитвеним жељама да долгоденствују на многаја љета, сећајући се речи које су и данас одјекивале Крушевцом да је земаљско за малена царство, а небеско увек и до века.

У повратку, Његова Светост је посетио манастир Светог Луке у селу Бошњане.

Презвитер Жељко Марковић, старешина цркве Лазарице

На следећем линку можете послушати Беседу Патријарха Иринеја на крају Свете Литургије: http://www.slovoljubve.com/cir/Newsview.asp?ID=16642

Извор: Радио Слово љубве; Епархија крушевачка

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *