Још један осврт на велику духовну свечаност у Инђији

Дана 1. 6. 2018. године у храму Светог Цара Константина и Царице Јелене у 18.00 часова је одслужено вечерње богослужење, а потом је јеромонах Рафаило из манастира Подмаине одржао предавање на тему „У маломе бити веран“. Ово је био увод у славске свечаности које су припремили старешина храма јереј Богољуб Миловановић и јереј Александар Класнетић заједно са својим парохијанима.

У суботу, 2. 6. 2018. године, одслужена је Света Литургија с почетком у 8.00 часова. Служили су архимандрит Бенедикт игуман манастира Превлака, јеромонах Рафаило из Подмаина, протојереј Живан Вукојевић и јереј Богољуб Миловановић. После Свете Литургије служен је парастос протојереју Милету Станковићу, упокојеном старешини храма.

Такође у суботу, 2. 6. 2018. године, увече око 17.00 часова, уприличен је дочек архимандрита Методија игумана манастира Хиландара од стране верујућих, који су се сакупили из целе Војводине да дочекају представнике Свете Горе. Уследило је вечерње богослужење, бденије, које су служили: архимандрити Методије Хиландарски, Нектарије из Солуна и јеромонах Рафаило из Подмаина. На бдењу је појао Београдски мушки хор под руководством ђакона Владимира Руменића. После бденија је у Културном центру Инђије одржана Свечана академија на којој је академску реч и поздравну беседу поводом празника и освећења храма Светог Цара Константина и Царице Јелене одржао архимандрит Методије. Затим су наступили Београдски мушки хор ђакона Владимира Руменића и глумац Петар Божовић. После вечерњег Богослужења и свечане Академије игуман Методије је делио благослове манастира Хиландара и игуманије Пресвете Богородице, иконе Тројеручице, окупљеном народу.

У недељу, 3. 6. 2018. године уследило је освећење храма Светог Цара Константина и Царице Јелене у Инђији, а затим и Света архијерејска Литургија с почетком у 9.30 часова. Том приликом, Литургију су служили Његово Преосвештенство Г. Василије, Епископ сремски и Његово Преосвештенство Г. Силуан, Епископ аустралијско-новозеландски, а саслуживали су им архимандрити Методије из Хиландара и Нектарије из Солуна,  јеромонах Рафаило из Подмаина, протојереј-ставрофор Велизар Живановић, протођакон Слободан Вујасиновић, ђакон Владимир Руменић и ђакон Милош Лукић. Беседио је Његово Преосвештенство Г. Василије, Епископ сремски, који је нагласио значај празника Светог Цара Константина и Царице Јелене.

На Светој архијерејској Литургији су били присутни и мужеви, „Чувари Христовог гроба“, пореклом из Далмације. После причешћа и Свете архијерејске Литургије је уследила Трпеза љубави и послужење за окупљени народ, а било је око 640 места испод неколико постављених шатора у дворишту храма. Послужење и свечани ручак је био организован захваљујући кумовима храма, Бориславу Кртолици, с породицом. За време ручка је појао хор „Србски православни појци“. Његово Преосвештенство Г. Василије је поклонио игуману Методију икону Светих Бранковића, заштитника Епархије сремске. Присутнима се обратио потом Његово Преосвештенство Г. Силуан и захвалио се на гостопримству, напомињући да матица Србија треба да буде стожер духовности, пошто дијаспора гледа у Србију као у светионик.

Текст: о. ђакон Горан Груловић

Фотографије: Хаџи Ђура Ковачевић

  

  

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *