Дани прославе Светог Цара Константина и Царице Јелене у Инђији

Поводом храмовне Славе Свети Цар Константин и Царица Јелена која се одржала у Инђији у недељу 3. јуна 2018 г. приређени су дани прославе почевши већ од петка 1. јуна навече у 18 часова, преко суботе 2. јуна када смо доживели историјски значајну посету игумана Хиландара, оца Методија, који је началствовао Бденијeм у 17 часова.

Њима су се на сам дан славе 3. јуна придружили и Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије и Епископ аустралијско- новозеландски г. Силуан, када је уприличено и освећење храма. Тако су већ у петак 1. јуна дочекани игумани Рафаило (Подмаине) и Бенедикт (Михољска Превлака) из Црне Горе и наше горе лист игуман Стефан (Велика Ремета).

Деца верске наставе мозаично одабрани од 2. до 8. разреда О. Ш. „Петар Кочић” су на позив драгог оца Александра Класнетића, свештенослужитеља поменутог храма, целом догађају и свима присутнима у част, предвођени својом вероучитељицом Татјаном Чемерикић, уз подршку колегинице и учитељице Светлане Дамњановић, отпевала тропар Духовдана и нумеру Завјет. Дирљиви родољубиво – верски текст композиције никога није оставио равнодушним, нарочито због солирања наше Јоване Лукић из суседног села Љукова, ученице и овогодишње матуранткиње 8. разреда наше школе.

Игуман Рафаило је након нашег малог свечаног увода одржао двочасовно предавање на душекорисну тему и духовно уздизање многобројног народа, нашег и гостујућег свештенства, међу којима је и отац Живан парох Херцег Новог и многи други. Прослави је посебан декоративно – духовни значај давало и учешће Чувара Христовог гроба, који су се смењивали, а међу којима је било и малих дечака, што улива наду да наша аутентична и уједно шаролика православна традиција опстаје и не нестаје кроз векове, па чак и наш актуелни 21. век.

Литургијско појање је обогатило учешће Српског београдског мушког хора с диригентом и главним појцем Владом Руменићем. Поред појања у ова три торжествена дана, такође значајне беседе свих поменутих уважених свештеномонаха и Владика, остаће дубоко архивиране у сећањима наших срца и душа.

У суботу и поново у недељу и сам Епископ сремски је одржао годишњи помен и парастос несрећно настрадалом оцу Милу, ранијем старешини и градитељу овог велелепног храма, византијског стила, чији дух је омогућио да генерације благују у плодовима његовог труда и великих ктитора попут нашег парохијанина, скоро рукоположеног у чин ђакона Јанка Кртолице и многих других.

Културни Центар је угостио и драмског глумца Петра Божовића, а свечани недељни ручак у порти храма употпунила је музичка вокално – инструментална група Српски појци из Београда, у чијем саставу су и теолози ПБФ. Аутори фотографија које између осталих приказујемо су и наши драги сатрудници на путу ка горњем Сиону, Предраг Меденица и Милош Балог.

Вероучитељица Татјана Чемерикић

  

  

  

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *