Празник Цара Константина и Царице Јелене молитвено обележен у храму Благовештења Пресвете Богородице у Крњешевцима

На дан празника Цара Константина и Царице Јелене, дана 3. јуна 2018. године, у храму Благовештења Пресвете Богородице у Крњешевцима служена је Света Литургија, са почетком у 9:30 часова, којом је началствовао Архијерејски намесник старопазовачки протојереј-ставрофор г. Миле Јокић, уз саслужење протојереја Миодрага Лујића, протојереја Александрра Цвитановића, протонамесника Ђорђа Ковљена, јереја Перице Вланића, јереја Дарка Кончаревића, јереја Предрага Антонијевића, као и ђакона Светогора Сандића и Ђорђа Јанковића.

Овај празник духовно је обогаћен ризом Свете Петке, коју је у наш храм донео прота Миле Јокић. Мештани села Крњешевци имали су прилику да се поклоне и помоле испред ризе Свете Петке. Својим појањем овај празник и несвакидашњи догађај уприличили су чланови црквеног хора „Свети Владика Николај Српски“ из Нове Пазове, на челу са хоровођом г. Тамаром Пајдић, проф. музике.

На Светој Литургији велики број верника се причестио, на радост Христове Цркве. Светој Литургији присуствовала су и деца из ОШ „Милан Хаџић“ из Крњешеваца, са својим вероучитељем Слободаном Грујићем.

Пригодном беседом верницима се обратио протонамесник Ђорђе Ковљен, који је говорио о данашњем празнику, напомињући важност проналажења Часног Крста Господњег и осталих светих места, а у вези са споменом Цара Константина и Јелене.

По завршетку Свете Литургије поучним речима вернике је поздравио протојереј-ставрофор Миле Јокић, који је говорио о величини Божије угоднице – Свете Петке. У својој беседи прота Миле је народу говорио о важности молитвеног понашања у Светом Божијем храму, напомињујући је храм Божија кућа, и да је Црква та која је сачувала српски народ у тешким временима. Такође, прота Миле исказао је и радост што се велики број верника одазвао да дочека ризу Свете Петке и молитвено обележи данашњи празник.

Молитвена прослава празника настављена је у парохијском дому уз свечани ручак, који је припремио јереј Велибор Симић са својим парохијанима. Овај празник и велики догађај за парохију у Крњешевцима закључили смо Акатистом Светој Петки, чију смо ризу, у вечерњим часовима, молитвено испратили из нашег храма.

Са изразима особитог поштовања захваљујемо се Његовом Преосвештенству Епископу сремском господину Василију на благослову за овакве радосне догађаје и за духовно старање над својом паством.

Благодаримо проти Милету Јокићу на љубави, благослову, дару и прилици да се духовно окупимо и заједно прославимо данашњи Свети празник. Прота Миле је више пута сведочио своју љубав према нашој парохији, иако најмањој у повереном му намесништву, тако што је често долазио у наш Свети храм, богослужио у њему и окупљао нас око светиње, као што је то учинио и данас.

Уз молитвену потпору Свете Петке нека нам Господ подари чврсту и постојану веру да чинимо добра дела, на шта нас упућује и Свети Апостол Јаков речима: ,,Тако и вјера, ако нема дјела, мртва је сама по себи“ (Јак 2, 17). Ова духовна свечаност управо је подстрек на нашу веру и за духовно благо о коме нас је Господ научио речима: „Не сабирајте себи блага на земљи, гдје мољац и рђа квари, и гдје лопови поткопавају и краду; него сабирајте себи блага на небу, гдје ни мољац ни рђа не квари и гдје лопови не поткопавају и не краду“ (Мт 6, 19-20).

 

Текст и фотографије припремио:

Стефан Гавровски, студент
Православног Богословског факултета
Универзитета у Београду

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *