Акција – кречење Цркве за један дан

Храм Преноса моштију светог оца Николаја у Шимановцима добио је нови изглед, завршено је кречење спољашности светог храна.

Неби то била нека вест да није храм окречен за један дан или боље рећи за седам сати. Била је то несвакидашња акција – кречење Цркве за један дан. Идеја за овако нешто је произашла из једног лепог дружења у манастиру Хиландар. Наиме компанија ЈУБ из Шимановаца приредила је за своје пословне сарадника један леп дар, одлазак на Свету Гору. Договорено је са шимановачким свештеником и на велику радост свих одлазак у Хиландар је сигурно нешто што ће се дуго памтити и препричавати. Била је то група молера и фасадера који се нису познавали међусобно али је све ујединио Свети Сава и Свети Симеон Мироточиви, тако да су по повратку из Хиландара постали браћа Хиландарци. Последица лепо проведеног времена заједно је идеја да се сакупимо и мало дружимо па и да се из захвалности према свештенику као водичу на Свету Гору, уреди шимановачки храм.

Компанија ЈУБ је донирала боје за нови изглед светог храма и као и до сада они су показали добру вољу за добре акције. Одмах по повратку са Свете Горе почеле су припреме. Уз сву добру вољу за успешну акцију без скеле неби се могло урадити замишљено. Обратили смо се фирми ПЕРИ из Шимановаца, који су, кад су чули за идеју, одазвали се без размишљања. Тако да је и скела стигла као донација и све је било спремно за акцију. Браћа Хиландарци се договорише да то буде четвртак 31. мај. Сви до једнога, који су ишли на Свету Гору, тог дана дођоше у Шимановце, на акцију кречење Цркве за један дан. Пао је договор да се скупимо око 6 сати ујутро, (шабчани дошли у пола 6) пола сата јутарња кафа и акција. Празник за очи, видети више од двадесет молера исто обучени, распоређени по скели, са кантама боје, четкама и ваљковима у рукама. У пола два све је било готово. Колико је љубави било у тој акцији не може се описати. Мени као свештенику је изузетно драго што сам упознао све те људе, моју браћу Хиландарце. Пред крај радова стигао нам је и наш епископ Василије сремски, што је додатно улепшало тај дан, дан који ће се дуго памтити и препричавати на неким наредним дружењима. Молери из Шабца, Сремске Митровице, Инђије, Старе Пазове, Голубинаца, Београда и околине и из Шимановаца тог дана нису били конкуренција него браћа. Хвала свима од срца, верујем да ће бити још наших одлазака у Хиландар. Хвала ЈУБ-у, хвала ПЕРИ-у, хвала нашем владики Василију. Хвала мојим Шимановчанима који су помогли у овој акцији.

 

Извор: сајт Епархије сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *