Освећење звона и крстова за новоподигнути храм Светог Матеја у Сурчину

На Духовски уторак Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије је уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа канадског Господина Митрофана извршио чин освећења крстова и звона за новоподигнуту цркву посвећену Светом апостолу Матеју.
Црква је подигнута за непуних две године захваљујући труду и раду јереја Слободана Чавке, пароха сурчинског, великих приложника,  као и христољубивог народа.
Архијерејима наше Свете Цркве саслуживали су протојереји-ставрофори Слободан Радојчић, архијерејски намесник земунски и Драган Гвозденовић, старешина храма Свете Петке у Бољевцима, јереји Страхиња Голијан парох сурчински и Александар Чавка, старешина храма у Угриновцима, ђакон Станко Лакетић, проф. Карловачке богословије.
После чина освећења Епископ сремски Господин Василије се обратио сабраном свештенству из неколико намесништава Епархије сремске, верном народу који се у великом броју окупио да учествује у овом историјском догађају када Српски народ пали још једно кандило пред престолом Свевишњега, а насеље Сурчин, Епархија сремска, град Београд и цела наша Црква добија још једну богомољу за спас свога рода и за здравље свих нас, као и оних који су уснули у Господу.
Посебан догађај данас је било подизање куполе од лима боје злата, на конструкцију храма, пре самог чина освећења крстова и звона. Сам материјал али и мајстори који су врхунски урадили свој посао су из Украјине, Почајевске лавре.
После освећења и целивања крстова,  својим рукама неколико верника је понело највећи крст до храма одакле ће краном бити постављен на куполу.
За делатну љубав према Цркви, Владика сремски Василије уручио је Орден Арсенија Сремца председнику грађевинског одбора, г. Младену Петковићу.
Извор: сајт Епархије сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *