Другог дана Духова прослављена слава Саборног храма у Руми – видео запис

На други дан празника Силаска Светог Духа на апостоле, 28. 5. 2018. године, такозвани Духовски понедељак, Саборни храм у Руми, у народу познатији као Грчка црква, прославио је своју храмовну славу.

Тим поводом, Светом Литургијом, која је почела у 9.00 часова, началствоваво је протосинђел Пајсије (Будимир), а око Часног Престола саслуживали су му протојереји-ставрофори Симо Вишекруна, Рајко Цабунац и Винко Мишановић, протојереј Јован Милановић, јереји Бојан Нинковић, Бранислав Мишковић, Горан Тешиновић и Немања Теофиловић, као и ђакон Станко Лакетић. Домаћини храмовне славе, архијерејски намесник румски протојереј Сретен Лазаревић и старешина Саборног храма јереј Душан Вишекруна, дочекивали су госте и трудили се да све прође у најбољем реду..

Као и сваке године, храм је био испуњен народом, а с галерије храма свештенослужитељима је отпојавало Српско црквено певачко друштво „Вера“, под вођством њиховог духовника јереја Душана Вишекруне и диригента Јелене Добријевић.

Литургијско славље увеличале су и чланице АНИП Бранко Радичевић из Руме, које су, вођене својим уметничким руководиоцем Петром Пецом Поповићем, у народним ношњама, поново оживеле стари народни обичај по имену “Краљице”.

Непосредно пред Причешће народа, беседу је произнео професор Карловачке богословије протојереј Јован Милановић, а на крају је и отац Душан честитао празник свим присутнима и позвао их на послужење припремљено у порти храма.

Будући да је у току обнова храма Силаска Светог Духа на апостоле, није се ишло у литију, него су колач и жито освећени у храму, непосредно пред завршетак Литургије, а храмовној слави је, ове године, кумовала породица Драгишић из Руме.

У приложеном видео запису можете погледати делове са Свете Литургије служене поводом храмовне славе, као и комплетну беседу професора Карловачке богословије, протојереја Јована Милановића. Звучним записом забележена је беседа ђакона Станка Лакетића за трпезом.

Извор: радио “Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *