Торжествена прослава словенских просветитеља у Призрену

Слава Призренске Богословије, Свети равноапостолни Посветитељи Словена Кирило и Методије, прослављена је свечано у царском Душановом Призрену. Светом Литургијом началствовао је новоизабрани Епископ буеносајрески и централно јужноамерички Г. Кирило уз саслуживање домаћина Епископа рашко-призренског Теодосија, и многобројног свештенства, а благодарећи протођакону др Дамјану Божићу, доносимо информације у наставку:

Епископ Кирило је проповедао о значају мисионарског рада Св. Кирила и Методија, као и о значају мисије обновљене богословије у Призрену. На Светој Литургији певао је хор Саборне цркве ”Свети Георгије” из Новог Сада, и ученици Призренске богословије.

После сечања славског колача у призренском Саборном храму Светог Великомученика и Победоносца Георгија, Епископи и гости, међу којима су били представници Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије, представници Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, представници покрајинске Владе Војводине, професори Универзитета у Новом Саду и ректор и професори Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, Учитељски факултет Призрен-Лепосавић, и многи други, дошли су у Призренску богословију на приредбу.

Ове године обележена су два јубилеја: деведесетогодишњица професорског рада Св. оца Јустина Ћелијског у Призренској богословији, као и стоготишњица од завршетка Првог светског рата.

На крају приредбе додељене су награде за светосавске темате. Прву награду добили су: Вељко Стојановић, ученик II разреда, за темат из Догматике, Богочовек – све и сва, Христологија Преп. Јустина Ћелијског; и Никола Филиповић, матурант, за темат из Историје Српске Цркве, Српска Православна Црква за време Првог светског рата. Другу награду добили су: Жарко Перић и Димитрије Николић, ученици IV разреда; док су трећу награду добили: Душан Ковачевић, ученик IV разреда, и Лазар Нашпалић, ученик III разреда. Новчане награде за светосавске темате даривали су протођакон др Дамјан Божић из Београда и г. Владислав Луковић из Атине, који су завршили Призренску Богословију 1998.г. и заједно са својим школским друговима, сада свештеницима, дошли у Призрен да прославе двадесетогодишњицу матуре.

Заједничарење се наставило за славском трпезом у радосној атмосфери, уз хор и оркестар призренских богословаца и најлепше песме са Косова и Метохије.

Извор: радио “Слово љубве”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *