55О – ГОДИШЊИЦА ХРАМА СВЕТОГА НИКОЛЕ У СТАРОМ СЛАНКАМЕНУ И СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА

Храм у Старом Сланкамену подигнут, по предању, од српскога деспота Змај Огњеног Вука је окупио 20. маја верне људе са свих страна епархије сремске, али и из Црне Горе. Пошто се прославила годишњица постојања храма донете су честице моштију Светога Арсенија Сремца из манастира Ждребаоник, јер се Свети Арсеније по предању родио на потезу сланкаменачких насеља.

Његово Преосвештенство Г. Василије, Епископ сремски, је дочекан испред храма Светога Николе у Старом Сланкамену свечано од благоверног народа. Кола су дошла уз пратњу мотоциклиста тзв. „Ноћних вукова“, а са Његовим Преосвештенством су стигле и честице моштију Светога Арсенија Сремца. Свету архијерејску Литургију са Његовим Преосвештенством Г. Василијем је служио и Његово Преосвештенство Г. Јован Пурић. Саслуживало је свештенство епархије сремске, са гостујућим свештеницима из Црне Горе. У беседи је владика Василије подсетио све присутне у храму да су простори Срема од почетака хришћанства напојени јеванђелском проповеди и да је Свети Сава изабрао Светога Арсенија за свога наследника, који је седиште Српске Цркве пренео у Пећ. Визионарство Светих наших предака се тиче и нас у 21. веку, јер су Свети превазилазили простор и време. Сремска Митровица, Сирмијум, је било седиште епископије из првих времена хришћанства. Све до данас је Срем и мноштво манастира на Фрушкој Гори рефлексија присуства Светих. Владика Василије је напоменуо да је по изворима на Фрушкој Гори некада било око 40 манастира, што сведочи само по себи о духовности сремске епархије још из давних времена.

После Свете архијерејске Литургије је пресечен славски колач,а Његово Преосвештенство Г. Василије је на предлог старешине храма, протојереја-ставрофора Радомира Санда, и Црквене општине парохије Сланкамена поделио заслужним грађанима и парохијанима грамате Епархије сремске и ордење Светога Максима Бранковића за помагање Цркви. Ордење Свете мајке Ангелине је додељено мајкама са троје и више деце. Игуманија манастира Ждребаоника мати Јустина, која је била присутна на Светој архијерејској Литургији са још једном монахињом, је на дар храму Светога Николе и Епархији сремској предала две иконе Светога Арсенија Сремца са благословом Његовог Високопреосвештенства Г. Амфилохија. После срдачног даривања и молитава је уследио богат културно-уметнички програм, на бини поред Дунава.

Текст и фотографије: послао вероучитељ Горан Груловић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *