Витезови поново на бедемима Купиника

ланови витешког удружења „Бели орлови“, дочараће посетиоцима манифестације “Купиник – Дани змајева”, која се ове године одржава први пут 26. маја у Купинову, сву храброст и вештину средњовековних витезова кроз борбе мачем на бедемима Купиника. Бели орлови ће водити и неколико радионица – радионицу калиграфије (уметност лепог писања) и ковања оружја, као и радионицу стреличарства, и тако на атрактиван и интерактиван начин посетиоцима дочарати лепоту старих заната и вештина.

Манифестацију у част легендарног Змаја Огњеног Вука, деспота, ратника, владара и можда последњег правог средњовековног витеза српске традиције, под покровитељством Општине Пећинци и уз подршку пећиначке Туристичке организације, организује Удружење “Зелени поглед” из Купинова. Манифестација почиње у 13.00 часова а по речимапредседника удружења Перице Одобашића посетиоци ће бити у прилици да од еминентних стручњака из области историје чују занимљивости из периода средњег века.

“Припремили смо заиста богат програм. Све време током трајања манифестације биће изложена средњовековна трпеза коју ће припремити вредне чланице удружења жена из наше општине, као и изложба оружја и опреме средњовековног витеза, а духовни аспект манифестације заокружиће својим наступом хор духовне музике “Покров пресвете Богородице” из Сурчина. Након концерта биће одржано вечерње богослужење у храму Светог Луке. Посебна част ми је што ће овогодишњу манифестацију “Купиник – Дани змајева” свечано отворити глумац Иван Вучковић који је отелотворио лик Змаја Огњеног Вука, у популарном документарно-играном серијалу “Српски јунаци средњег века” емитованом на РТС-у” – рекао је Одобашић.

Српски деспот Вук Гргуревић Бранковић, у народу запамћен као Змај Огњени Вук, био је припадник витешког реда змаја, а столовао је у Купинику, где је и преминуо пре 533 године, а манифестација у његову част која ће бити саставни део обележавања Дана општине Пећинци, биће одржана на аутентичном простору око тврђаве Купиник, цркве Светог Луке и Етно куће Путник у Купинову.

Извор: сајт Општине Пећинци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *