Патријарх српски г. Иринеј у Словенији

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј отпочео је 18. маја 2018. године званичну посету Словенији.

Заједно са Митрополитом загребачко-љубљанским г. Порфиријем и надлежним свештеником јерејем Дејаном Мандићем, Његова Светост посетио је градоначелника Копра г. Бориса Поповича. У згради Општине где су гости дочекани Градоначелник је Његову Светост упознао са историјом града Копра, актуелном ситуацијом, као и о стању српске националне мањине која ту живи. Након састанка Патријарх је обишао град и локацију на којој је планирана изградња новог православног храма.

Патријарх Иринеј је навео да се први пут налази у Копру и уопште у тим крајевима Словеније, као и да му је након посете Љубљани ово друга посета Словенији. Патријарх је рекао да је одушевљен и очаран лепотом ове земље, чистоћом и путевима који су изванредни. Подсетио је да је Копар некада био велико пристаниште не само за Словенију, већ за читаву бившу Југославију.

-Ми Срби имамо велико поштовање и уважавање према Словенији, били смо увек блиски и желео бих да то остане тако и у будућности, јер ми смо словенски народи и треба да будемо блиски једни другима. Ми из Србије треба да се угледамо на развој Словеније, која је увек била један диван пример и сада је и остаће, казао је патријарх Иринеј.

Градоначелник Попович је казао да је веома задовољан што је имао прилику да угости Патријарха српског и делегацију Српске Православне Цркве, што је имао прилику да упозна госте са Копром и да са њима разговара о приликама у Словенији, Србији и региону. -Разговарали смо о томе како се развија Копар и Словенија. Мени је велика част што сам данас могао да угостим патријарха Иринеја, додао је градоначелник Попович.

Другог дана званичне посете Словенији, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј допутовао је у Љубљану где је посетио Љубљанску тврђаву и сусрео се са градоначелником Љубљане г. Зораном Јанковићем.

У поподневним часовима, Његова Светост је у пратњи Митрополита загребачко-љубљанског Порфирија и Епископа бихаћко-петровачког Сергија, нишког Арсенија и далматинског Никодима, присуствовао вечерњем богослужењу у храму Светих Кирила и Методија. После вечерњег богослужења, митрополит Порфирије је поздравио Његову Светост Патријарха, пожелевши му добродошлицу у име православног народа у Словенији. Његова Светост Патријарх је захвалио на добродошлици и поучио сабрани народ да чува и љуби своју православну веру, преносећи је на млађе нараштаје.

фото извор: www.ekoper.si/

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *