ПОСЕТА ЈЕРОМОНАХА МАРКА ХИЛАНДАРСКОГ ИНЂИЈИ

На дан антипасхе или Томине недеље, када се завршава Светла седмица, у инђијском храму Св. цар. Константина и Јелене Светом Литургијом је началствовао јеромонах Марко из Хиландара са Свете Горе. Јеромонаху Марку је саслуживало братство храма Св. цар. Константина и Јелене – старешина храма јереј Богољуб Миловановић, јереј Александар Класнетић и ђакон Јанко Кртолица. Мноштво благоверног народа и деце је било у храму да присуствује Светој Литургији и да се причесте Светим Тајнама.

Посета неког Светогорца је увек надахнуће за све хришћане, па је тако било и овога пута, јер је јеромонах Марко послат из Хиландара као претеча доласка игумана Методија на храмовну Славу 03. јуна 2018. год. Лепота богослужења и појања јеромонаха Марка, његова скромност у опхођењу и тихост молитвеног заноса подсећају све нас са које Горе долази и колико треба да се уносимо у исихастичке методе умног делања. Празновање није празнословље, како нас уче Светогорци.

За нас мале у делању и молитвеном тиховању (за оне који не знају исихазам је начин умног молитвеног деловања у тишини и скривницама срца, а ова метода је срце светогорске праксе) ова посета јесте подсећање на лепоту једноставности. Јеромонаху Марку захваљујемо се на Благослову Пресвете Богородице коју нам доноси са Свете Горе.

Текст: вероучитељ Горан Груловић

Фотографије: Хаџи Ђура Ковачевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *