12. ТУРНЕЈА ФЕСТИВАЛА СЛОБОДНА ЗОНА 2018.

Филмски фестивал Слободна Зона овог пролећа креће на своју 12. Турнеју у преко 50 градова и општина широм Србије! Пет најбољих филмова са 13. фестивалског програма, одржаног од 1. до 6. новембра 2017. у Београду, Новом Саду и Нишу, по избору публике и селектора фестивала, биће приказани и у осталим градовима Србије, укључујући и Руму, у сарадњи са локалним невладиним организацијама и културним центрима. Локални партнер у Руми је Ворки тим. Улаз на све пројекције је бесплатан
Мисија Турнеје Слободне зоне јесте да децентрализацијом културе најширој публици у мањим градовима и местима понуди на увид, врхунски фестивалски филмски програм.
Турнеја је једина филмска манифестација оваквог карактера у земљи.

Предводник овогодишњег избора, који ће у току априла, маја и јуна обићи Србију, је филм који је отворио новембарски фестивал у Београду, Новом Саду и Нишу. У питању је документарни филм „Дан ослобођења“, који приказује чувени контроверзни наступ рок групе Лаибацх у Северној Кореји, последњој комунистичкој “диктатури” света.
Затим следи филм који је постао хит европских фестивала 2017. и који је на Слободној Зони освојио Награду публике, документарни филм „Чавела“, о љубавници Фриде Кало и вечитој инспирацији Педра Алмодовара, који је на Берлиналу запамћен по вишеминутним овацијама после филма.

УТОРАК, 17. АПРИЛ, 2018.
ВЕЛИКИ ХОЛ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА РУМА, 20х
Дан ослобођења (док.)
р. Мортен Травик, Угис Олте, Летонија, Норвешка, Словенија, 2016
Под љубазним али чврстим смерницама старог фана који је постао режисер и културни дипломата, и на изненађење целог света, култни бенд Лајбах из бивше Југославије постао је прва страна рок група која је наступала у држави-тврђави Северној Кореји. Суочен са строгом идеологијом и културолошким разликама, бенд се бори да своје песме пробије кроз иглене уши цензуре, пре него што доспе до публике која никада раније није имала прилику да чује алтернативни рок-ен-рол. У међувремену, пропагандни звучници су постављени на границу између две Кореје и најављено је одбројавање до почетка рата. Брда су оживела…уз звуке музике.
хттп://фреезонебелграде.орг/?сермонс=либератион-даy

ЧЕТВРТАК, 19. АПРИЛ, 2018.
ВЕЛИКИ ХОЛ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА РУМА, 20х
Чавела (док.)
р. Катрин Гунд, Дареша Кјуи / САД, Мексико, 2017
Уз помоћ своје лирске структуре, филм Чавела пружа гледаоцима надахњујуће и интелектуално изазовно путовање кроз живот музичке иконе Чавеле Варгас. Фокусирајући се на интервју снимљен 20 година пре њене смрти који никада раније није виђен и њене песме, као и на митове који су други причали о њој, а и она сама о себи, филм представља привлачан приказ жене која се усудила да живи за облачење, музику, снове и да говори оно што мисли.
Тешко да је у један живот могло стати више страсти, бола и радости. Чак и ако никада нисте чули за Чавелу Варгас, у њеним песмама ћете се препознати.
хттп://фреезонебелграде.орг/?сермонс=цхавела-ок
Техничка подршка: КУЛТУРНИ ЦЕНТАР „БРАНА ЦРНЧЕВИЋ“ РУМА
Улаз на све пројекције је бесплатан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *