Епископ Лаврентије у Лелићу: “Игуман Авакум наш најбољи сведок”

Настојатељ Лелићке светиње, блаженопочивши архимандрит Авакум (Ђукановић), испраћен је на вечни починак у загрљај Васкрсломе Творцу другог дана Васкрса, на Светли понедељак 9. априла 2018. године Господње, уз молитвено присуство близу две стотине свештеника, монахиња и монаха и око хиљаду богољубивих душа – духовних чада, поштовалаца оца Авакума. На извештају и забележеној проповеди Епископа Лаврентија благодаримо свештенику Игору Карановићу:

Пасхално опело служили су Преосвећени Епископи: шабачки Лаврентије (Трифуновић), ваљевски Милутин (Кнежевић) и умировљени средњоевропски Константин (Ђокић) уз саслужење осморице свештенослужитеља и два свештенођакона. Свештени и монашки клир слио се у Лелићку порту из Архиепископије београдско-карловачке, затим из Епархија бачке, банатске, ваљевске, жичке, зворничко-тузланске, крушевачке, сремске, тимочке, шабачке и шумадијске.

На крају Пасхалног опела у Светлости Васкрсења Христовог, бираним речима блаженопочившем оцу Авакуму и сабранима на молитвеном испраћају обратио се Преосвећени Епископ шабачки Господин Лаврентије који је поред осталог казивао: “Бог зна патње игумана Авакума који је прошао многа страдања. Отац Авакум ће бити наш најбољи сведок стања – душевног и моралног које влада међу нама овде на Земљи. Нека му Господ да рајско насеље, а нашем покољењу мудрости да се угледа на њега”.

Појући победоносно “Христос Воскресе” и уз понеку сузу за одласком великог духовника и прегаоца на Њиви Господњој са овога привременог света у онај вечни, сахрањен је отац Авакум у порти манастира Лелића и тако је Небеска Србија добила још једног молитвеног заступника пред престолом Васкрслога Христа. Игуман Авакум се упокојио на празник Васкрсења Христовог, 8. априла 2018. године.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ ОЧЕ АВАКУМЕ, ВЕЧАН ТИ ПОМЕН.

Извештај, фото: о. Игор Карановић, старешина цркве у Дебељачи

Извор: Радио Слово љубве

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *