ЛАЗАРЕВА СУБОТА, ВРБИЦА И ЦВЕТИ У БЕШКИ, МАРАДИКУ И КРУШЕДОЛУ

На Лазареву суботу у храму Сретења Господњег села Крушедола служена је Света Литургија у присуству благоверног народа и деце веронауке. Отац Петар Јованчевић је прославио своју Славу на најлепши могући начин, служећи Господу Тајну Евхаристије. Народ и деца су се причестили, после чега је отац Петар одржао пригодну беседу. За певницом је био теолог Бранислав Мисиркић, а са децом веронауке вероучитељ Горан Груловић. После Свете Литургије су освећене врбове гранчице и подељене свим присутнима, а нарочито су била радосна деца која су дошла да прославе Врбицу, празник дечијег препознавања Христа.

„Будите као деца“, поручује Христос свима нама, кроз овај велики празник који у себи спаја буђење цвећа, стварање света и улазак Христов у Јерусалим. Као да Христос руком свима нама показује своја Чудеса свуда око нас, само да ли имамо снаге да то видимо и препознамо, или остајемо окорели у својим умовањима као Фарисеји и Садукеји онога времена?

После подне у храму Светитеља Саве, у Марадику, око 16 часова почело је вечерње богослужење са Литијом после чега су освећене врбове гранчице. Била је дирљива беседа јереја Симеона Жегарца који је свима пожелео да се Господ усели у срца њихова, како би достојно дочекали велике празнике који нам долазе, Цвети и славно Васкрсење. Молитве и поуке јереја Симеона су свима биле од користи, пошто отац Симеон веома разложно и јасно богослужи. Отац Симеон је имао поклоне за све одрасле и децу веронауке.

У храму Ваведења Пресвете Богородице у Бешки вечерње богослужење са Литијом и освећењем врбових гранчица је почело у 17 часова. Било је присутно мноштво народа и деце веронауке. Протојереј-ставрофор Брацо Санчанин и протојереј Мирослав Дамњановић су после службе помазали светим уљем све присутне и поделили свима мала Јеванђеља.

На Цвети је у храму Ваведења Пресвете Богородице у Бешки одслужена свечана Света Литургија, а многи су се причестили. У пригодној беседи испред обновљеног иконостаса протојереј-ставрофор Брацо Санчанин је говорио о смислу Празника уласка Христовог у Јерусалим.

Tекст и фотографије: вероучитељ Горан Груловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *