Света Архијерејска Литургија у Белегишу

На празник Свечаног Уласка Христовог у Јерусалим-Цвети, 1. априла 2018. године, у 9:30 часова, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Белегишу. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Миле Јокић, архијерејски намесник старопазовачки, протојереј Лука Симић пенз. парох белегишки, протојереј Миле Лујић из Старе Пазове, протонамесник Ђорђе Ковљен парох белегишки, и протођакон Слободан Вујасиновић. За певницом су појали протојереј Александар Цвитановић, јереј Предраг Антонијевић, вероучитељ Димитрије Милановић и Вељко Гњатовић. Чтецирали су Милош Ђак, студент Правног факултета, и Никола Братић, црквењак (и појац) храма Преноса моштију Светог оца Николаја у Белегишу. Верни народ овога села је са страхом и вером приступио Светим Тајнама Христовим. Са својим народом у храму, у своме родном месту је био и председник Општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић, са сарадницима и пријатељима.

Епископ сремски Господин Василије у канонској посети, служивши у храму белегишком је беседио о празнику Цвети када је Господ Исус Христос свечано ушао у Јерусалим, и када Га је народ дочекао радосно узвикујући: Осана! Епископ је подсетио верни народ да од наредног дана почиње Света и Велика, Страсна седмица, где се сећамо последњих дана , страдања и распећа Христовог, а онда и Победа над победама, и Празник над празницима, Васкрсење Господа Нашег Исуса Христа.

Благодарност за гостопримство исказујемо оцу Ђорђу Ковљену, пароху у овом подунавском селу, који радосно, пожртвовано и с несебичном љубављу служи у светоме храму, учећи народ јеванђељу Христовом, а све ради спасења њиховог.

Текст: ђакон Светогор Сандић

Фотографије: вероучитељ Димитрије Милановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *