Причешће деце у храму Свете Петке у Новој Пазови

У Четврту недељу Поста, 18.марта 2018. године, у храму Свете Петке у Новој Пазови, Свету Литургију с почетком у 9 часова, служили су протојереј-ставрофор Миле Јокић, и јереј Марко Симић, појао је хор „Свети владика Николај Српски“, а мноштво деце и народа се окупило да би се причестили Светим Тајнама.

По благослову и упутству протојереја-ставрофора Милета Јокића, архијерејског намесника старопазовачког, у току ове недеље  вероучитељи једине новопазовачке  школе су позивали ученике да дођу у свети храм и да се сједине с Господом у Светој Чаши. По благослову оца Милета Јокића , вероучитељи су упућивали ученике основношколског узраста да посте 1 или 2 дана (колико ко може), пред недељну Литургију, као што то и чине годинама. За време Причасног, чланови Дечијег црквеног хора „Анђелчићи“ су отпевали јединствену песму која почиње речима: „О Господе Велики, Милостиви, Славни…“

Протојереј-ставрофор Миле Јокић је благословио и задужио ђакона Светогора Сандића да се припремљеном беседом обрати верном народу. Затим је протојереј-ставрофор Миле Јокић изговорио молитву пред Причешће, а сви у храму су понављали речи молитве, део по део. Најпре су се причестили најмлађи, а потом и старији ученици, као и народ, по устаљеном реду и поретку у нашим храмовима. Од почетка Великог Поста до данас, у храму преп. Сисоја Великог и храму Свете Петке причестило се 616 људи, жена и деце.

После Свете Литургије, и дељења нафоре, за децу и народ је припремљено послужење, захваљујући добротворима овога храма.

Молимо се Господу за испуњење наших срца вером и страхом Божијим, смирењем и љубављу, трудећи се да живимо Богоугодним животом; и велика је наша жеља да верни народ чешће приступа Светим Тајнама Христовим, као што нас и обавезују речи Господа Нашег Исуса Христа: „Заиста, заиста вам кажем: ако не једете тело Сина Човјечијега и не пијете крви Његове, немате живота у себи. Који једе Моје тијело и пије Моју крв има живот вјечни; и Ја ћу га васкрснути у последњи дан.“ (Јн. 6:53-54).

Tекст и фотографије: ђакон Светогор Сандић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *