У суботу 17. марта 14 година од мартовског насиља на Косову и Метохији, парастос у Грачаници

У суботу 17. марта навршава се 14 година од избијања највећих етнички мотивисаних сукоба на Косову и Метохији од доласка међународних снага 1999. године, у којима је 19 људи погинуло, а више од 4 000 Срба протерано из домова у које се огромна већина никада није вратила. Током дводневног насиља над Србима и неалбанцима, њиховом имовином, црквама и манастирима, етнички је очишћено шест градова и 10 села. За све то одговарао је мали број Албанаца, а изречене казне готово су симболичне. У нередима је уништено или оштећено око 800 кућа, као и 35 православних цркава и манастира међу којима и 18 споменика културе попут цркве у Призрену – Богородице Љевишке из 14. века. Програм обележавања годишњице Мартовског погрома над косовско-метохијским Србима 2004. године у Грачаници и више о погрому у наставку.

Сукоби су избили 17. марта 2004. након што је УНМИК полиција пронашла тела двојице албанских дечака у Ибру у селу Чабар код Зубиног Потока. Медији на Косово су за ту трагедију оптужили Србе, што је покренуло демонстрације које су прерасле у насиље и прошириле се на цело Косово.

У том насиљу убијено је 11 Албанаца и осам Срба, повређене су 954 особе, међу којима су били и припадници међународних мисија. Са Косова том приликом протерано је 4.012 Срба, а према подацима УНХЦР у првих десет година вратило се нешто више од 150 породица.

Према ондашњој оцени ОЕБС, насиље не би било тако интензивно и брутално да није било неодговорног и нетачног извештавања медија о смрти дечака

Програм обележавања годишњице Мартовског погрома над косовско-метохијским Србима 2004. године – 17. март 2018 Грачаница:

ПРОГРАМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ГОДИШЊИЦЕ

17. март 2018. год

Порта манастира

10:30 – Окупљање у порти манастира Грачаница

11:00 – Парастос

11:20 – Породице жртава, свештенство, званичници, представници локалних самоуправа и грађани у колони кренуће до Дома културе у Грачаници где ће положити беле руже испред уметничке инсталације „MISSING“.

Дом културе „Грачаница“

11:30 – Полагање цвећа испред уметничке инсталације „MISSING“ на којој се налазе фотографије несталих лица.

11:40 – Отварање изложбе са Ликовне колоније „Јесен у Призрену“ у Галерији Дома културе „Грачаница“.

Ликовна колонија „Јесен у Призрену“ одржава се у Манастиру Светих Архангела код Призрена који је тешко пострадао у Погрому 17. марта 2004. године. Колонија је нека врста уметничког одговора на страдање наслеђа, као и подстицај за његову обнову. На остацима монументалне задужбине цара Душана стварало је, прошле јесени, седам сликара из различитих делова Србије.

На изложби ће говорити:

Весна Марковић из Београда, сликарка,

Небојша Јевтић, уредник Галерије Дома културе „Грачаница“,

Жељко Јовић, заменик директора Канцеларије за КиМ.

12:00 – Академија „Трајни ожиљци нечовештва“ велика сала Дома културе „Грачаница“.

На академији ће говорити:

Епископ рашко – призренски Теодосије,

Верица Томановић, председница Удружење породица киднапованих и несталих лица на КиМ,

Наташа Шћепановић, председница Удружења „Косметски страдалници“

Жељко Јовић, заменик директора Канцеларије за КиМ,

Срђан Поповић, градоначелник Општине Грачаница,

народни појци, песници и певачка група Ансамбла „Венац“.

 

Извор: Радио Слово љубве

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *