ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА И ВЕРОУЧИТЕЉА СРЕМСКО-КАРЛОВАЧКОГ НАМЕСНИШТВА

У Новим Карловцима, дана 14. 03. 2018. год. је служена Света архијерејска Литургија Пређеосвећених Дарова у храму Сретења Господњег. Сви смо се духовно срели с нашим архипастиром, а кроз слику и икону епископског чина са самим Владиком, Христом. Свету Литургију је служио Његово Преосвештенство Г. Василије, Епископ сремски.  Саслуживали су свештеници и ђакони сремско-карловачког намесништва, уз појање професора, теолога и вероучитеља. На Светој архијерејској Литургији Пређеосвећених Дарова била су присутна и деца нижих разреда ОШ „Слободан Бајић Паја“, као и благоверни народ који се окупио да буде заједно са својим духовним оцем. Заиста је епископски чин у свакој Епархији као слика првобитне јерусалимске Цркве, како је у својој беседи и рекао Његово Преосвештенство Г. Василије, Епископ сремски.

Свештенике, ђаконе и вероучитеље је исповедао настојатељ манастира Велика Ремета, архимандрит Стефан Вучковић. За време причасног протођакон Слободан Вујасиновић је прочитао написани реферат о значају покајања и причешћа за живот православних хришћана. Поред свештенства, ђакона и вероучитеља, причестила су се и деца која су дошла са својим наставницима.

После Свете архијерејске Литургије Пређеосвећених Дарова уследила је трпеза љубави коју су спремили парохијани са свештенством парохије Нових Карловаца, а Његово Преосвештенство се поново обратио свима присутнима за трпезом са беседом о потреби да се гради жива Црква, како би се сви уградили духовно у Цркву, која је од почетка била мало изабрано стадо љубави Божије. Црква јесте живот Пресвете Тројице кроз векове, тако да је потребна духовна будност свештенства и вероучитеља како би свакоме дали потребан духовни савет и како би уверили људе да се „причесте Богу“ (присаједине изабраном народу). Потреба да се иде по парохији и да се разговара са људима је од великог значаја данас када су се људи отуђили једни од других и од љубави Божије, по речима Његовог Преосвештенства Г. Василија, Епископа сремског.

Текст и фотографије: вероучитељ Горан Груловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *