ДУХОВНО ВЕЧЕ У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

У просторијама сремскомитровачке Месне заједнице “Блок Б” у суботу 10. марта 2018. године  уприличено је духовно вече  на коме су  у оквиру теме“ Удар нађе искру у камену “ беседили Архимандрит Стефан, игуман фрушкогорског манастира Велика Ремета и  протојереј-ставрофор Милорад Голијан. Организатори духовног сусрета, поред Месне зајаднице били су митровачки одбор Удружење Краљевина Србија и Завичајно друштво “Мањача”.

Тражећи симболику у наслову ове духовне теме – чувеном дубокоумном стиху Његошевог Горског вијенца, отац Стефан означио је чврсту и јаку веру као истинску искру која треба да води и покреће човека у његовом врлинском и свакодневном животу. После осврта на историјски процес Духом вођеног стваралаштва и слободарске мисли српског народа отац Стефан је закључио “ Молимо се Богу да увек у нашој историји удар нађе искру у камену, односно да имамо чврсту веру до те мере да се томе диве и наши противници. То је јако важно и интересантно јер све религије на свету траже ту искру светлости. Она се као таква налази  и у нашем Символу вере”.

Прота Милорад Голијан говорио је о литургијском животу као искри која се појављује у виду хлеба и вина и омогућава човеку да живи живот у Духу светоме, сматрајући да сваки човек поред живота у утроби мајке и живота након рођења мора кроз литургијски живот сведочити да поред душе и тела постоји и невидљи Дух који му даје и одржава живот “ баш као што чини варница у железу и кремену”.

Митровачка духовна трибина окончана је разговором духовника са многобројним присутним посетиоцима.

Текст и фотографије: Дејан Мостарлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *