Света архијерејска Литургија пређеосвећених дарова и исповест свештенства архијерејског намесништва шидског

Његово Преосвештенство Епископ сремски Василије на дан Обретенија главе Светог Јована Крститеља, у петак 9. марта 2018. године служио је свету Литургију Пређеосвећених дарова у храму Успенија Пресвете Богородице у селу Кукујевци.

Eпископа сремског у порти су дочекали протојереји-ставорофори Радомир Мишић, архијерејски намесник шидски, Душан Чавка, старешина храма Успења Пресвете Богородице, свештенство овог намесништва, деца основне школе „Бранко Радичевић“, подручно одељење у Кукујевцима са учитељицама и вероучитељима, верни народ. Да напоменемо да у овоме селу живе прогнани Срби из 70 хрватских села и да су једна дивна парохијска заједница окупљена око своје Цркве.

Епископу сремском су у препуном храму саслуживали протојереј-ставрофор Милорад Душанић, јереј Борис Фајфрић,   протођакон Слободана Вујасиновић и ђакон Гостимир Душанић. За певницом су данас били протојереји-ставрофори Радомир Мишић и Зоран Јагодић, протојереј Ђорђе Марић и јереји Бојан Цветковић.

У препуном храму Успења Пресвете Богородице који је трудољубивим радом протојереја-ставрофора Душана Чавке и верног народа са приложницима и добротворима у кратком времену изграђен у славу Господњу и стожер је окупљања у Кукујевцима,  исповедило се и причестило свештенство Архијерејског намесништва шидског.

Деца са Веронауке из Кукујеваца  као и верни народ примили су данас у себе Тело и Крв Господа нашег. Директор школе г.  Далибор Фарбаш поделио је радост данашњег сабрања са својим ученицима, њихово учествовање у Литургији, као и причешћивање Светим Тајнама.

Основна школа се седиштем у Шиду броји 900 ученика. Деца су распоређена у 48 одељења.  Три су подручна одељења у Гибарцу, Бачинцима и Кукујевцима.  90% ученика похађа веронауку. За похвалу је и опремљени кабинет за веронауку. На самом пољу веронауке обезбедиће се ученицима током године још бољи услови за духовно узрастање и учење.

Да похвалимо и труд школског особља и њених ученика које је резултирало  Светосавском повељом које уручује Министарство просвете и образовања Републике Србије, за Савиндан.

По завршетку Литургије Његово Преосвештенство топлим речима духовног Архипастира, обратио се братији свештеницима и верном народу речима очинским, пуним бриге за наше спасење и духовно узрастање.  У својој беседи говорећи о путу спасења сваког појединца, Владика Василије је нагласио важност Свет тајне исповести и покајања која врхуни у Светој Евхаристији и Светом Причешћу Богом Живим. Преосвећени Владика је казао и да морамо да поведемо рачуна о свом духовном стању користећи време на духовно стасавање, упражњавање литургијског живота,  читање духовно литературе не поводећи се за свакодневним вестима и понашајући се као да имамо времена.

Окупљени око трпезе љубави свештеници архијерејског намесништва шидског слушали су поуку свог Архипастира који је између осталог казао да непрестано треба да испитујемо и оцењујемо свој рад, своје мисионарење и да се трудимо да узрастањем у меру раста Христовог имамо што боље резултате на Њиви Господњој.

Домаћин данашњег сабрања високопречасни протојереј-ставрофор Душан Чавка на сваки начин заједно са својим парохијанима се потрудио да искаже своју несебичну љубав и гостопримство,припремајући се за ово сабрање окупљено око Свете Чаше и Трпезу Љубави како и доликује добром пастиру какав је он.

Зорица Зец

У наставку послушајте обраћања Његовог Преосвештенства Епископа сремског у храму и за трпезом.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *