Епископ Фотије: Крст – символ везе са Богом и ближњима

Његовово Преошвестенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије поручиo je да је крст знак распећа, али истовремено и победе и васкрсења, символ живота хришћанског, православног, свештеничког, монашког.

-Крстом је Господ Христос на Голготи побједио нашег највећег непријатеља – смрт и трећег дана васкрсао из мртвих. Крст пропућује пут ка васкрсењу, поручио је владика Фотије у храму Свете Петке Параскеве у Угљевику, где је, на Крстопоклону недељу, служио свету архијерејску Литургију.

-Сви непрестано носимо свој крст. Крст је символ наше везе са Богом и ближњима. Ако идемо путем љубави према Богу и ближњима, ми ходимо путем крста Христовог, и надамо се васкрсењу, рекао је Владика и подсетио да су се Срби, који су страдали на путу правде, на путу борбе за слободу и крст часни, придружили косовским мученицима, мученицима крста Христовог, али и мученицима васкрсења.

Начелник Општине Угљевик г. Василије Перић присуствовао је светој архијерејској Литургији. Он је у изјави за медије истакао да Општина помаже инфраструктуру и живот Српске Православне Цркве. -Црква и наша вјера православна одржали су и сачували наш народ кроз вијекове, рекао је г. Перић и најавио у наредном периоду још јачу и снажнију сарадњу Општине Угљевик са Српском Православном Црквом.

Након Литургије угљевичко свештенство даривало је Епсикопа зворничко-тузланског г. Фотија Часним крстом у знак сећања на архијерејску службу у храму Свете Петке Параскеве.

текст и фото: Младен Василић,
координатор за односе с јавношћу Општине Угљевик

Извор: Епархиjа зворничко-тузланска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *