РАДОСТ СРЕТЕЊА – СУСРЕТ ПРАВОСЛАВНИХ РУСА И СРБА

Православна омладина Епархије сремске у посети Русији

 

По благослову Његовог Високопреосвештенства Господина Пантелејмона, Митрополита јарославског, а на позив Одељења за верско образовање и катихизацију јарославске митрополије, чланови Православне омладинске заједнице из Сремских Карловаца, предвођени протојерејем Јованом Милановићем, координатором Заједнице, по благослову Његовог  Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, учествовали су у обележавању дана Православне омладине Руске Православне Цркве, који се сваке године одржава на празник Сретења Господњег. Делегација коју је чинило седам чланова Православне омладинске заједнице стигла је у Русију 14. фебруара.

У току првог дана посете Русији делегација је обишла Москву у којој је посетила Сретењски манастир, Кремљ, Црвени трг и поклонила се светињама Храма Христа Спаситеља. Дочекана од стране домаћина јерејем Јованом Недвецким делегација је посетила Тројице – Сергијеву Лавру у Сергијевом посаду покрај Москве. У вечерњим сатима стигли су у град Јарослав, где су их у Казанском манастиру топло дочекали домаћини. На празник Сретења Господњег у храму посвећеном овом празнику, Свету литургију служио је Високопреосвештени Митрополит Пантелејмон, а саслуживали су му свештеници митрополије, као и протојереј Јован Милановић. На крају Свете литургије Митрополит је честитао свима празник, а посебно омладини, прочитавши и посланицу Његове Светости Патријарха Московског и све Русије Кирила, упућену православној омладини. У току празничког ручка координатор ПОЗ-а подигао је здравицу у част Његовог Високопреосвештенства и уручио дарове које је послао Преосвештени Епископ Сремски Василије као и ПОЗ. Гости су имали част да их у посети граду предводи проректор Јарославске богословије јеромонах Сергиј Барабанов. Након обиласка града и посете светињама: Светоатанасијевско-кириловог манастира и Успенског катедралног храма, омладинци су присуствовали вечерњем омладинском дружењу са Митрополитом Пантелејмоном у Јарославског богословији. Након тога је у трпезарији богословије настављено дружење и натпевавање, омладинаца из Србије, богослова-семинариста, полазника Епархијске диригентске школе и свих присутних.

Други дан посете, делегација је на најлепши начин примљена у Православној гимназији Светог Игњатија Брјанчанинова уз топлу добродошлицу ученика најмлађих разреда гимназије и професорског кадра. Ученици су приказали своје знање и вештине кроз програм обележавања Масленице – недеље пред почетак Великог и Часног поста, која се у традицији руског народа доживљава као својеврсни празник припреме за време поста и покајања. После приказаних традиционалних руских игара и заједничког ручка са професорима, дружење је настављено у Театру Академије за глуму где је одгледана премијера представе „Зашто не летимо?“.

Трећи дан посете био је посвећен обиласку древног седишта рускога народа и Цркве. Омладина је посетила Ростов Велики и посетила Светојаковљевско-Димитријев манастир где се поклонила моштима Светог Димитрија Ростовског и другим светињама овог манастира. Свети Димитрије је био митрополит Ростовски и први писац житија Светих на руском језику. Као и наш Свети ава Јустин, пишући житија и сам је осветио свој живот и постао Светитељ Божији. Потом је посећен Ростовски Кремљ и његове светиње, да би у поподневним сатима имали посебан благослов посетивши Световаведењски-толгски женски манастир. Игуманија Варвара предстоји овом најбројнијем женском манастиру у Русији које има преко 130 монахиња. После гостољубља и учествовања у беднију, омладинци су се поклонили моштима Светог Игњатија Брјанчанинова, великог подвижника и угодника Божијег. Упознајући се са трудом и напором око обнављања овог древног манастира, уверили смо се како је велики Бог и како је дубоко покајање народа после безбожног комунистичког режима. Окрепљени вером и љубављу вратили смо се у Казански манастир.

У недељни дан, у најлепшем селу Русије – Вјатском, присуствовали су Светој Литургији и чину прашатња. После обиласка неколико музеја и кратког предаха, вратили смо се у Јарослав, присуствовали прашталном вечерњем и свенародној прослави Масленице. Угостио их је и презвитер Јоан Траурдес, координатор одељења за омладину Јарославске Митрополије.

Први дан Великога и Часнога поста омладина из Србије је учествовала на богослужењима у Покровској цркви Казанског манастира, где су посебно на Покајном канону Светог Андреја Критског могао приметити велики број присутних православних града Јарославља.

Дан уочи поласка је упрличен састанак са старијим ученицима Православне гимназије Светог Игњатија Брјанчанинова, као и састанак координатора Православне омладинске заједнице протојереја Јована Милановића и Директора гимназије Маргарите Владимировне Бјелоселске, на ком су размењена искуства и разговарано о даљим видовима сарадње.

Испраћени са великом љубављу и благом тугом због растанка омладинци из Србије су се вратили у своју отаџбину да причају како је велики Господ који сусреће људе и који дарује да се у вери, истини и љубави браћа и сестре увек сусрећу и буду близу једни другима без обзира на километре и временске прилике.

Извор: сајт Епархије сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *