О ПРИЧЕШЋИВАЊУ НА ЛИТУРГИЈИ ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА

Литургија Пређеосвећених Дарова служи се током Великог (Васкршњег) поста. Сам назив говори о томе да се Дарови – Тело и Крв Христова – освећују пре, односно на недељној или празничној Литургији.

У свом изворном облику, Литургија Пређеосвећених Дарова је, уствари, Вечерње богослужење на којем се, раније освећеним Даровима, причешћивао народ и свештенство. Током Великог поста, када појачавамо молитву и борбу са нечастивим, искушења постају учесталија и јача, па се кроз чешће Причешћивање наоружавамо Самим Господом и настављамо ту духовну борбу оснажени.

Литургија Пређеосвећених Дарова, изворно, служила се у вечерњим сатима. Верници који су се спремали за причешће, цео дан су се уздржавали од хране и пића, како би се што чистији сјединили са Господ на Светој тајни Причешћа.

У нашем храму, током Великог поста, служимо Литургију Пређеосвећених Дарова у вечерњим сатима (17:30) сваког четвртка и призивамо вернике на сједињење са Господим речима: Са страхом Божијим, вером и љубављу приступите!

Да бисмо се спремили за причешћивање на Литургији Пређеосвећених Дарова која се служи у вечерњим сатима, потребно је да се уздржавамо од хране и пића од поднева, а током тог времена да се потрудимо у молитви и размишљању о својим делима.

Опростимо једни другима, очистимо се од семена мржње, нетрпељивости и осуђивања, сјединимо се са Господом кроз Свету тајну причешћа и радосно дочекајмо Празник над празницима и будимо саучесници у победи над грехом, смрћу и ђаволом, са нашим Васкрслим Господом, Коме нека је слава у све векове векова. Амин.

 

Ваши молитвеници пред Престолом Васкрслог Господа

Братство храма Силаска Св. Духа на апостоле у Руми

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *