СЛОВО О ПОСТУ – Св. Јефрем Сирин –

Сад је настало време када се примају молитве и мољења. Царство Божије сада је блиско свакоме ко служи Богу и правди, зато што су настали дани Часног поста за онога ко заиста у чистоти пости.

Нека држе овај свети пост родитељи, и постећи просе Божијега милосрђа за децу своју. И омладина, љубазни моји, нека држи овај пост, зато што она треба мужествено да војује са човекоубицом ђаволом. Сва Црква и сва њена чеда, сваког стања и чина, нека посте, и горећом љубави нека просе и моле Бога. Нека посте и моле у ово време поста богаташи, и нека деле милостињу сиромасима, бедним и ништим. Нека посте и моле се у овај свети пост ништи, молећи се Спаситељу нашем да удовољи њиховим потребама.

Нека посте и моле се Христу у време поста овога сироте, вапијући к Богу да би им био Оцем и Господом. Много нека посте удовице, молећи Христа да би их Он место мужева хранио и чувао у удовству Овим светим постом човек прославља Бога, и свакоме ко ревносно чува пост, отвара Он врата милосрђа.

Но, ко постећи мрзи брата свога, тај је пред Богом исто што и прождрљивац. Ко пости и гневи се, и скрива у срцу своме непријатељство, тај мрзи Бога, и спасење је далеко од њега. О, како си прекрасна ти, молитво! Блажен ко се ревносно остварује у молитви; ако је само чист од сваке обмане, њему се не приближује зли дух. Но, обрати пажњу на то како је Спаситељ наш рекао чистоме стаду ученика Својих, када их је учио молитви: Оче наш, Који си на Небесима; Он учи нас да се молимо: Остави нам дугове наше, као што и ми остављамо дужницима својим. Погледај, дакле, Господ не прашта ономе ко не прашта брату своме. Зато, у кога је у срцу лажљивост, мржња и осуђивање, тај нека претходно очисти душу своју, па онда тек прилази, и пости, и моли се. Ко је непријатељски расположен према брату своме, и исмева га, тај нека се прво измири са братом и опрости му; тек тада може он приближити се Господу.

Ко хоће да стане пред Бога, тај мора опростити брату дуг његов; само таквога човека пост и молитва угодним чине Богу. Какву ће нам корист донети сва молитва, ако не опростимо дужницима нашим? Ако ти, човече, не опростиш свакоме ко се огрешио против тебе, тада не утврђуј себе постом и молитвом. Ако ти брату своме, на кога си нешто био љут, не опростиш дуга његовог, то сасвим узалудно постиш и молиш се, Бог те не прима.

Зашто умртвљујеш тело своје постом, утамњујеш душу своју глађу и жеђу, ако не примаш с љубављу брата свога против кога у унутрашњости својој имаш гнев и мржњу? Нимало ти неће помоћи ни молитва твоја ни пост твој, док се не створиш савршеним у љубави и у надежди вере.

Преломи хлеб свој и подај ништим. Не дајеш своје. Бог је зато дао теби сувише, да би и ти давао другима. Теби је довољан насушни хлеб, како си се и научио од молитве; зато не сабирај себи сламу за огањ и мучење. Погледај: Господ твој обећао је теби да, ако дајеш ништима, то ће ти Он још у овоме веку вратити по сто, по педесет и тридесет пута, а у будућем веку наградиће те вечним животом.

Пазите, браћо моја, да нико од вас не срамоти себе непотребностима јер се Бог не гнуша ни једног греха толико колико непотребности. Пазите, браћо моја, да се не чују међу вама хуле и клеветања; но, место тога, узнесите хвалу и славословље Богу.

Пазите, браћо моја, да не завлада у вама охолост и надменост; но, место тога, обуците се у смерност и кротост. Пазите, браћо моја, да се нико од вас не куне именом Свевишњега Бога, зато што су уста створена за славослов Божији и из њих не треба да излази клетва. Поступајте како је Господ наш заповедио: Нека буде ваша реч: да – да, а не – не. (Мт.5,37)

Заволимо пост, молитву и доброчинство наспрам бедних и заволимо узајамно један другог. Све пролази, браћо моја, само дела наша пратиће нас. Зато приготовимо себи што треба за пут, који нико не може избећи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *