СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СРЕТЕЊА ГОСПОДЊЕГ, У СЕЛУ КРУШЕДОЛУ

У старом храму села Крушедола, некадашњег манастира Свете мајке Ангелине, близу данашњег манастира Крушедола који је био седиште Светога Максима сина Мајке Ангелине, срели смо се у Христу како би заједно прославили велики празник Сретења. Срце не може да не игра од радости што се цела васељена радује доласку Богочовека у средиште побожности тадашњег света, јерусалимски храм. Међутим, празници су отисци богочовечанства у простору и времену, и свако место и сваки храм  који славе Христа постају обитавалиште Богочовека.  Данас се празнује, као и свагда, јер хришћани превазилазе простор и време у Христу.

Пре почетка божанскога служења, Свете Литургије, дочекали смо Његово Преосвештенство Г. Василија у дворишту храма Сретења Господњег, у селу Крушедолу. Благоверни народ  и деца веронауке из Крушедола, Марадика и Бешке су радосно поздравили свога архипастира. Затим је почела Света архијерејска Литургија којом је началствовао владика Г. Василије, епископ сремски. Његовом Преосвештенству су саслуживали: протојереј-ставрофор Илија Проле, протојереј-ставрофор Петар Јованчевић, старешина светог храма, и протођакон Слободан Вујасиновић. За певницом су били богослови Богословије Светог Арсенија Сремца заједно са професором црквенога појања господином Гораном Власцем, као и протојереј-ставрофор Стеван Крунић, свештеник у пензији. Причасно су појала деца веронауке са вероучитељем Гораном Груловићем и Иваном Груловић, и отпојавали на јектеније. Лепоту самога догађаја је улепшала и вест да су владика Г. Василије, прот. ставроф. Илија Проле и прот. ставроф. Петар Јовачевић заједно похађали Богословију у манастиру Крки и да је ове године  52. годишњица од заједничког уписа њиховог у Богословију, а 47. годишњица од завршетка Богословије. Кумови храма ове године су били Лазар и Наташа Марковић, а изабрани су нови кумови за следећу годину – Живан и Драгана Јанковић. После Свете архијерејске Литургије принешен је славски колач, а кумови су све присутне у храму послужили. Епископ сремски Г. Василије је овом приликом одликовао орденом Мајке Ангелине госпођу Наталију Крунић, мајку четворо деце.

У беседи Његово Преосвештенство је нагласио да сваки пут када се сусрећемо са људима ми се сусрећемо са извором свега у тајни Богочовечанства. Пут изласка из кризе савременог доба јесте излазак из наше индивидуалности ка другоме човеку, као вечном брату и сестри. Очување породице треба да је приоритет, а допринос је свако сусретање у Христу, као Извору нашега живота.

Текст и фотографије: вероучитељ Горан Груловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *