НАЈАВА: Сремски Термопили у Иригу

Позивамо Вас да у среду 14. фебруара, у 10 часова, дођете у порту Успенске цркве у Иригу и присуствујете откривању спомен-плоче у част Адама Монастирлије и „сремских 300“.

Удружење „Еустахија“ на овај начин одаје пошту јунацима Битке на шанчевима, који су храбро изгинули бранећи наш градић јануара1717. године.

Тог дана је 300 српских катана којима је командовао обер-капетан Адам Монастирлија и око сто добровољаца из Ирига, изашло на мегдан Турцима.

Иришки кнез Никола 4. фебруара 1717. шаље извештај принцу Еугену Савојском, у којем између осталог пише: „И тако право Господине, множество било Турака, на нашег сваког човека било више него 30 Турака; и пак кажу људи, кад их је била бусија код Радинаца једна многа сила, како казују људи, да су нама Турци казивали, до 7000. Истина, Турака свага да је било. Били су Темишварци, Београдци, Купиновци и Шабчани, свака се поган била скупила…“

Адам Монастирлија, којем је било 28 година, неустрашиво је бранио Ириг. Турци су сломили нашу одбрану тек после четвртог јуриша. Нико од бранитеља није преживео, а младом капетану су одсекли главу и послали је паши у Београд. Тело му је сахрањено у манастиру Ново Хопово.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *