После митровачких „Дана руске културе“ изложба о руској емиграцији у градовима широм Срема

У периоду од 15. до 25. јануара 2018. године као пратећа манифестација изложбе  „Руска емиграција и њихови потомци у Срему и Сремској Митровици“  у највећем сремском граду у организацији Историјског архива „Срем“ уприличени су „Дани руске културе“. Готово сваке вечери у просторијама Галерије „Лазар Возаревић“ организовани су одговарајући тематски програми који су започели 16. јануара књижевном вечери на којој су песници из целе Србије интерпретирали своје песме инспирисане Русијом и руском културом. Дан касније Друштво Русина из Сремске Митровице поводом свог националног празника уприличило је интересантно предавање о руским расама голубова да би наредне вечери био изведен програм гимназијалаца из Сремске Митровице, Руме и Шида који уче и изучавају руски језик.

Било је речи о српско руским историјским и другим везама и односима. О томе су 19. јануара говорили  историчари са Филозофског факултета у Новом Саду др Ненад Нинковић и др Горан Васин као и мр Симо Ракита, професор руског језика у пензији. Посетиоцима ове манифестације приказан је и документарни филм о чувеном руском генералу Врангелу. У препуној сали галерије хор „Шидијанке, Русински хор и митровачки хор српско-грчког пријатељства „Ирида“ извели су руске песме и композиције  из сопственог репертоара.

Након пројекције филма о Голом отоку у уторак 23. јануара присутним посетицима својим програмом представила се позната уметница Ивана Жигон, велика поштоватељка и љубитељка руске традиције и културе. На једној од завршних вечери вишедневног културног догађаја 24. јануара емитован је филм „Последња искра царске Русије“ посвећен руским емигрантима настањеним на овим просторима. У наставку програма учествовали су и потомци руских емиграната у Срему и Сремској Митровици.

Као што је претходно планирано, изложбена поставка инспирисана стогодишњицом доласка руских емиграната биће постављена у местима широм Срема.

Прва изложба свечано је отворена у просторијама Владичанске резиденције у Шиду у организацији Друштва српско – руског пријатељства из Шида и трајаће од 2. до 9. фебруара 2018. године уз пратеће програме – пројекцију филма „ Јего благородније барон Врангел “ (у недељу 4. фебруара у 18 часова ), музичко – поетско вече са наступом хора „Шидијанке“ и песничког клуба “Милош Црњански“ ( у уторак 6. фебруара у 18 часова ), пројекцију фима „Последња искра руске царевине (у четвртак 8. фебруара у 18 часова) и наступ ученика Музичке школе „Филип Вишњић“ из Шида ( у петак 9. фебруара у 18 часова).

Предвиђено је да у наредна два месеца до ускршњих празника изложбу „Руска емиграција и њихови потомци у Срему и Сремској Митровици“ виде грађани Руме, Ирига, Старе Пазове, Пећинаца и Инђије.

Дејан Мостарлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *