Прослава Светог Саве у Сремским Карловцима

Свети Сава, први архиепископ српски, свечано и на традиционалан начин прослављен је у Сремским Карловцима. Уочи празника, Преосвештени Епископ сремски Г. Василије служио је у Саборној цркви вечерње богослужење са петохлебницом, уз саслужење крстоносних протојереја Бранислава Поповића и Јована Петковића, протојереја Јована Милановића, протођакона Слободана Вујасиновића и ђакона Станка Лакетића. Након службе, дечица која похађају веронауку при ОШ „23. октобар“ као и дечији хор „Слаткопојци“  извели су пред присутним свештенством и верницима програм који су припремили, а за љубав према Светом Сави Господин Епископ их је даривао пригодним пакетићима.

На дан Светога Саве Преосвећени Владика Василије служио је Свету архијерејску Литургију у Саборној цркви Светог оца Николаја, уз саслужење архимандрита Арсенија (Матића), протојереја ставрофора Душана Колунџића, Бранислава Поповића и Јована Петковића, протојереја Јована Милановића, као и протођакона Слободана Вујасиновића и ђакона Станка Лакетића. На Литургији су молитвено присуствовали и представници свих карловачких школа, као и чланови Православне омладинске заједнице овог града. Сви они су принели славска жита и хлебове, које је Епископ Василије након Свете Литургије благословио и преломио. Том приликом Владика се обратио свим присутнима, честитавши им свесрпску славу-светитеља Саву. Владика је нагласио да је Свети Сава био духовни горостас и да је његов живот и његова личност једна неисцрпна тема за све нараштаје нашег рода кроз векове.

Сабрање је у славској атмосфери настављено у свечаној сали Карловачке гимназије, а за ову прилику ученици све три карловачке школе: Основне школе, Богословије и Гимназије, традиционално су приредили заједничку академију. Опширнији извештај о овом догађају можете прочитати овде: https://www.dnevnik.rs/novi-sad/karlovacke-skole-i-ove-godne-zajedno-proslavile-savindan-27-01-2018

 

Извор: Саборни храм у Сремским Карловцима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *