Божић у Сремским Карловцима

Најрадосни празник рођења Господа нашег Исуса Христа био је извор многих радости благочестивих хришћана у Сремским Карловцима, које су крунисане свечаним богослужењима наше Свете Цркве.

У данима пред Божић свештенство се потрудило, заједно са бројним организацијама које делују при Цркви, да радост предстојећег празника осете како најмлађи грађани Карловаца, тако и они који су усамљени, болесни и заборављени. Након Никољдана, престоног празника Саборне цркве, а у сусрет празнику Материца,,ттрудом добротвора, те Црквене општине сремскокарловачке, Кола српских сестара, Православне омладинске заједнице и саветовалишта Ангелијанум, припремљено је око 400 пакетића који су подељени деци предшколских установа у Сремским Карловцима као и посетиоцима Дневног боравка за ометене у развоју у овом граду. Чланови „Ангелијанума“, саветовалишта за подршку браку, деци и породици, посетили су неколико старих и болесних суграђана којима су уручили малу помоћ и поклончиће, као и осмех и лепу реч, што је овим људимабио најдражи поклон. Неколико дана пред Божић, госпођа Злата Попов и чланице Православне омладинске заједнице одржале су радионицу „У сусрет Божићу – Празнику радости“, која је имала за циљ да члановима дечијег хора „Слаткопојци“ који поје при Саборној цркви и полазницима веронауке, на њима пријемчљив начин, приближи овај велики празник. Такође, на сам дан Христовог рођања помоћ је указана одређеним социјално угроженим породицама у овој вароши, како би и они могли да уготове празничну трпезу и тако барем на кратко забораве своје проблеме и осете радост Божића.

На бадње јутро врло рано, четрдесетак момака – чланова Православне омладинске заједнице,окупили су у центру Сремских Карловцима како би тракторима и коњским колима отишли у шуму да пронађу најлепше бадње дрво за Саборну цркву. Када су то учинили, вратили су се у град где су их женски чланови исте заједнице дочекале са топлим чајем и ракијом, да би након окончане Свете Литургије унели бадњак у Саборни сремскокарловачки храм.

У навечерје Христовог рождества служено је празнично вечерње, које је молитвено предводио Његово Преосвештенство, Господин Василије, Епископ сремски, уз саслужење карловачког свештенства, а у присуству великог броја верних. Након вечерњег богослужења Епископ Василије је надахнуто говорио сабраном народу о величини овога празника. Потом је на тргу Сремских Карловаца, испред Саборне цркве а покрај чувене чесме „Четири лава“, извршено налагање бадњака на огањ. Дечица су се потрудила да божићним песмама и рецитацијама допринесу лепоти вечери, а потом су уследила обраћања Председника општине, господина Ненада Миленковића, и Епископа Василија, који су вернима честитали бадње вече и пожелели им мноштво Божијих благослова. Трг је, као никада пре, био прекривен сабраним хришћанима. Чланови Православне омладинске заједнице делили су присутнима кувано вино и чај, а чланице Кола српских сестара делиле су бадњачиће и прикупљале помоћ за своје хуманитарне акције.

Након кратког предаха, у поноћ је служено празнично јутрење. Служио је Владика Василије у саслужење карловачких свештеника и ђакона, а својим дивним појањем службу су украсили чланови октета мешовитог хора „Свети Арсеније“ који поје при Саборној цркви. Настојатељ овог велелепног храма, протојереј Јован Милановић, прочитао је вернима посланицу Његове Светости и господе архијереја СПЦ, а Епископ Василије свим присутним поделио је своју архипастирску посланицу о породици. Након јутрења служена је Света литургија у цркви Светих апостола Петра и Павла, као и у манастиру Ваведења Пресвете Богородице.

На божићно јутро, у 9:30, Господин Епископ служио је Литургију Светог Василија Великог у Саборној цркви, уз саслужење крстоносних протојереја Марка Шпановића, Бранислава Поповића и Јована Петковића, и протојереја Јована Милановића, као и протођакона Слободана Вујасиновића и ђакона Станка Лакетића. Појао је мешовити хор „Свети Арсеније“. Након што су се сви верни причестили Светим тајнама Христовим, завршена је Света Литургија, те је испред цркве Епископ са дечицом преломио велику божићну чесницу, дар карловачке породице Малешевић, у којој су била сакривена три сребрна новчића из времена краља Петра I Карађорђевића.

Друга два дана празновања Божића такође су прошла у свечаном духу, а особито је било лепо и торжествено на дан Светог архиђакона и првомученика Стефана, чија се честица моштију чува у Саборној цркви. Уочи овог празника служено је празнично вечерње и акатист овом првом пострадалом за име Христово, а сутрадан јутрење и Света Литургија, те су сви присутни имали прилику да целивају мошти и узнесу молитве овом дивном и неустрашивом угоднику Божијем.

Текст и фото: ђакон Станко Лакетић

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *