Предавање на тему “Православна породица” у Сремској Митровици

У молитвеним припремама за најлепши породични празник – прославу Рождества Христовог, Српска православна црква свечано је обележила  дане посвећене деци и мајкама, да би протекла недеља пред Божић била посвећена Светим Праоцима и свим нашим очевима. У складу с исконским значајем породице и великим искушењима којима је она изложена у савременом свету, протонамесник Радослав Радовановић, после недељног литургијског сабрања у храму Светог Великомученика Димитрија уприличио је у сремскомитровачком Српском дому духовно предавање на тему „Православна породица“.

Тврдећи да је смисао православне породице да она постане животна и молитвена заједница „што ближа Богу“ протонамесник Радослав, тражећи кључни појам у остварењу тог циља закључује да је управо одговорност сваког члана породице, односно заједнице од суштинске важности за њену стабилност и блискост Богу. Попут завета у монашкој заједници та одговорност мора постојати и у световној породици, као одговорност и обавеза према уздржању, послушности и целомудрености. Према његовим речима, свако бежање од одговорности у том смислу пут је у пропаст и у све негативне појаве породичног и брачног  живота које уочавамо у савременом свету.

  • Зар није лепо када сваки члан породице слуша и поштује своје укућане? Када су сва њихова настојања и деловања подређена изградњи и очувању властите породице – здраве и стабилне, било да је реч о родитељима или о њиховој деци, запитао се протонамесник Радослав.

Он је нагласио значај Свете литургије као „централног деловања у универзуму и свакој породици“ сматрајући да ће и у породичном животу “благодат литургијског сабрања и лично-молитвеног подвига донети победу над свим непријатељима Христовим и нашим“.

У недељном духовном предавању  учествовао је и ђакон Душко Марковић који је говорио о човеку као „бићу заједнице“ од најстаријих старозаветних времена до данас и различитим историјским традицијама поштовања породичне хијерархије и порекла. Присутни верници такође су учествовали у овој теми постављајући одређена питања и износећи личне примере.

Дејан Мостарлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *