Православна гимназија у Брчком од 2019. године

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије најављује да би прва православна гимназија у Републици Српској могла бити отворена у Брчком од 2019. године, уз обележавање 800 година самосталности Српске Православне Цркве.

-У једном разговору председник Републике Српске г. Милорад Додик рекао нам је да би желио да свака епархија у Српској има по једну православну гимназију, наводи владика Фотије за Срну. Православна гимназија је, каже Владика, у ствари, класична гимназија са неколико богословских и православних предмета. -Такве гимназије су постојале у нашој традицији пре Другог свјетског рата, па су замењене дарвинистичко-атеистичким школама, објашњава Владика. Недавно су, напомиње Владика, разговорали о овој теми са градоначелником Брчко дистрикта г. Синишом Милићем. Присуствовали су и представници просветних институција и Скупштине града Брчко и Републике Српске.

-Сви одборници Скупштине Брчко дистрикта српске националности подржали су идеју да се у Брчком оснује православна гимназија, јер тамо имамо и зграду и намјештај за ту намјену. Било је, међутим, и размишљања против покретања те школе јер су се чула питања – шта са постојећом гимназијом, те да не дође до гетоизације деце, као и да ли ће бити довољно деце која би је похађала, наводи владика Фотије. Он наглашава да су дошли до закључка да треба да се контактира Министарство просвете Српске, те да православна гимназија треба да буде укључена у то Министарство, као и друге школе. -Оно што је општи утисак свих јесте да треба покушати са овим пројектом, јер су људи уморни од садашњег школства, које не даје добре резултате, наводи владика Фотије.

Владика је, коментаришући питање изградње зграде поред Саборне цркве у Бијељини која је првобитно била намењена за православну гимназију, рекао да је, у складу с договором с председником Додиком – једна православна гимназија довољна на подручју једне епархије, одлучено да ће се ова зграда у Бијељини користити у друге просветне сврхе.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *