ПРЕСТОНИ ПРАЗНИК САБОРНЕ ЦРКВЕ У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА И ПРАЗНИК МАТЕРИЦА

Престони празник Саборне цркве у Сремским Карловцима је свечано прослављен и ове године. Празничним бденијем началствовао је Преосвештени Епископ сремски Господин Василије уз саслужење крстоносних протојереја Бранислава Поповића, ректора Јована Петковића те пароха карловачких: протојереја Миленка Поповића и јереја Душка Масларића, секретара Његовог Преосвештенства, и ђакона Станка Лакетића. Радост празника узвеличали су за певницом професори Карловачке богословије и Хор Саборне цркве „Свети Арсеније“.

На сам дан празника, Свету архијерејску Литургију служио је Преосвештени Господин Василије уз саслужење крстоносних протојереја: Душана Колунџића, Марка Шпановића, ректора богословије у пензији, Бранислава Поповића, Јована Петковића, ректора Карловачке богословије те протојереја Јована Милановића, старешине храма, као и протођакона Слободана Вујасиновића и ђакона Станка Лакетића. Певао је Хор Епархије сремске „Свети Николај“. Беседом се у име Његовог Преосвештенства обратио прота Бранислав Поповић. Славски колач је ове године принела благочестива породица Влајић, која је кумство за идућу годину предала породици Калинић.

После благосиљања славских дарова, сви саслужитељи и гости су били угошћени у дому Архијереја, да би потом био послужен славски ручак у трпезарији Карловачке богословије. На ручку се старешина храма захвалио свима на доласку и заблагодарио Његовом Преосвештенству на љубави коју показује према Саборној цркви, као свом катедралном храму.

Празновање Светог Николаја у Сремским Карловцима се није завршило 19. децембра. Наиме, трудом добротвора, те Црквене општине сремскокарловачке, Кола српских сестара, Православне омладинске заједнице и саветовалишта „Ангелијанум“, припремљено је око 400 пакетића који су подељени у петак 22. децембра деци Предшколске установе „Радосно детињство“ – Вртић „Коцкица“, Вртићу „Вини Пу“ као и посетиоцима Дневног боравка за особе ометене у развоју у Сремским Карловцима. Мобом су пакетићи спаковани, и дан касније подељени деци као знак и подсећање на великог јерарха Христовог Николаја који је увек био заштитник деце, потребитих и сиромашних.

У недељу 24. децембра, на празник када Црква прославља праоце Господа Христа по телу, а по нашем народном предању празник Материце, полазници веронауке из Основне школе „23. октобар“ и чланови Дечијег црквеног хора „Слаткопојци“ при Саборној цркви, припремили су програм у част мајки и жена које се труде и боре за породицу и децу. Светом Литургијом је начаслтвовао крстоносни протојереј Бранислав Поповић уз саслужење старешине храма протојереја Јована Милановића, те протођакона Слободана Вујасиновића и ђакона Станка Лакетића. Молитвено је Светој Литургији присуствовао и Преосвештени Господин Епископ. После програма изведеног у Саборној цркви, за све учеснике је припремљено послужење у просторијама Црквене општине, а деци уручени поклон пакетићи од Кола српских сестара.    

За текст и фотографије захваљујемо протојереју Јовану Милановићу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *