„ЗАУВЕК БРАЋА“ – Вече српско – грчког пријатељства у Сремској Митровици

Удружење српско – грчког пријатељства „Ирида“ из Сремске Митровице приредило је у суботу 16. децембра културно уметничко вече „Заувек браћа“ у просторијама свечане сале митровачке Галерије „Лазар Возаревић“. Обраћајући се присутни гостима, председница Удружења Александра Гаруновић нагласила је потребу и жељу чланова друштва – у овом случају  мешовитог хора, да након многих наступа у земљи и иностранству приреди концертно вече и у свом граду, Сремској Митровици.

На овој културно – уметничкој вечери, поред наступа хора домаћина било је речи о дубоким историјским везама Срба и Грка, о чему је говорио професор др Ненад Лемајић са Филозофског факултета у Новом Саду. Он је подсетио на посебно важан утицај грчке, односно византијске цивилизације на данашњи духовни идентитет српског народа, нарочито од времена Светог Саве и првих Немањића. О уметничким везама са антиком и сликарском делу Лазара Возаревића говорила је Марија Вуруна, историчар уметности.

Посебна част указана је госту из Грчке Антонису Сигаласу који је такође поздравио присутне осврнувши се на трајно и доказано пријатељство два народа и две државе. Њему је у име Туристичке организације Сремске Митровице директорица Светлана Сабо уручила повељу почасног грађанина овог града. По завршетку концертног наступа хора „Ирида“ Александра Гаруновић позвала је суграђане да се укључе у рад Удружења и да својим идејама и ангажовањем допринесу његовом још успешнијем раду.

Дејан Мостарлић

 

One thought on “„ЗАУВЕК БРАЋА“ – Вече српско – грчког пријатељства у Сремској Митровици

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *