​Мошти Светог Мардарија у Сремским Карловцима

Промислом Божијим и добротом Епископа новограчаничког Г. Лонгина, Саборна црква у Сремским Карловцима добила је део моштију новопројављеног светитеља из рода нашег, Светог Мардарија Либертивилског и Свеамеричког.

Овим поводом, његов овогодишњи спомен Сремски Карловци су прославили са посебном љубављу и радошћу. Уочи празника, извршено је свечано преношење моштију из Патријаршијског двора у Саборну цркву. Носио их је Преосвештени Епископ сремски Г. Василије, окружен свештенством, ученицима Карловачке богословије и верним народом. Потом је служено празнично вечерње, а у наставку је прочитан акатист пред моштима овог дивног Божијег угодника. Господину Епископу саслуживали су протојереј-ставрофор Јован Петковић, ректор Карловачке богословије, протосинђел др Клеопа (Стефановић), настојатељ Ваведењског манастира у Сремским Карловцима, презвитери: Александар Чавка, парох у Угриновцима, Бранислав Мишковић, парох у Руми, Селимир Вагић, војни свештеник из Новог Сада, Предраг Докић, војни свештеник из Инђије, Слободан Чавка, парох у Сурчину, Душко Масларић, секретар ЕУО-а Епархије сремске, Јован Рајак, парох у Парагову и Немања Бошковић, парох у Бечмену, као и протођакон Слободан Вујасиновић и ђакони Гостимир Душанић и Станко Лакетић.

По окончаном богослужењу, сабраном мноштву верних обратио се Владика Василије, говорећи о животу Светога Мардарија и о величини његовог подвига и његове љубави (беседа у прилогу). Потом су сви верни пришли да се поклоне светим моштима и приме благослов Преосвештеног Владике.

Сутрадан је у присуству Епископа сремског служено јутарње богослужење, а потом часови и Света Литургија. Евхаристијско сабрање предводио је протосинђел др Клеопа (Стефановић), настојатељ Ваведењског манастира и професор богословије, уз саслужење протосинђела Пајсија (Будимира), духовника манастира Врдника, као и ђакони Милорад Бојчић и Станко Лакетић. Сабраним верницима, ученицима богословије и Карловачке гимназије обратио се надахнутом беседом отац Клеопа, говорећи о Светом Мардарију који својим нетрулежним телом сведочи најсветију истину наше вере о васкрсењу мртвих, те све нас позива да идемо путем којим је и он сам ходио, а то је трновити пут који води у Царство Љубави Божије. 

У прилогу послушајте беседу Његовог Преосвештенства Епископа сремског.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *