Литургијски прослављен Свети Мардарије Либертвилски у митровачком храму Св. Стефана

 На дан Светог Мардарија Љешанско – либертвилског и Свеамериканског у сремскомитровачком храму Светог првомученика и архиђакона Стефана, у коме се од недавно чува честица моштију и део одежде овог новопројављеног светитеља, који се пре више од осам деценија упокојио као епископ на америчком континенту, служена је Света Литургија, након чега су освештани и пререзани славски колачи. Литургију су служили јеромонах Лукијан настојатељ манастира Ђипша и протонамесник Андрија Авакумовић.

Отац Андрија подсетио је у својој беседи на свети животни пут Епископа Мардарија, који се из родне Црне Горе крајем 19. века ,вођен промислом Божијим, отиснуо на свети подвиг, најпре у Србију где је примио монашки чин, затим Русију, Украјину и Молдавију да би најзад свој животни и духовни пут на земљи окончао дајући одлучујући допринос у формирању српске црквене организације у Америци и Канади, с манастиром Светог Саве у Либертвилу, као зборним местом тамошњих Срба. Био је изузетан духовник и беседник. Многобројне духовне напоре улагао је да помогне најугроженијима, сиромашнима и болеснима. Остало је забележено да је владика Мардарије лично учествовао у изградњи српског зборног манастира у Либертвилу “доносећи дневно на бициклу по неколико цигли за изградњу манастира”.

    Господу се представио 12. децембра 1935. године. У мају 2015. године овај Божији угодник прибројан је сабору српских светитеља, а недавно је пројављена нетрулежност и очуваност његових светих моштију.

Покрај ових великих светиња – дела светих моштију и одежде светитеља, свештенство митровачког храма Светог првомученика и архиђакона Стефана сваке суботе служи Акатист Светом Мардарију Либертивилском.

Дејан Мостарлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *