Одржан перформанс и промоција књиге „Моћне жене љубављу зборе” у Сремској Митровици

Премијера перформанса и промоција књиге „Моћне жене љубављу зборе”, ауторке Мирјане Марковић у организацији Центра за културу „Сирмиумарт” и Установе за неговање културе „Срем” је одржана у среду, 29. новембра у 20:00 часова, у Храму Светог првомученика и архиђакона Стефана у Сремској Митровици.

Сценским наступом, речју и музиком у маестралном извођењу Хора Удружења српско-грчког пријатељства „Ирида“, учесници перформанса су по тексту ауторке, представили портрете појединих жена које су својим постојањем, делима и значајем, обележиле неке прошле периоде српске историје, културу, уметност, на основу чега и данас живе. То су Јелена Анжујска, Симонида Немањић, Кнегиња Милица Хребељановић, Монахиња Јефимија Мрњавчевић ,Принцеза Оливера Хребељановић, Мати Ангелина Бранковић,Милица Стојадиновић Српкиња, Вилхемина Мина Караџић, Јелена Ленка Дунђерски, Надежда Петровић,Милена Павловић Барили и Десанка Максимовић.

Невероватну импресију и осећај поноса што су поменуте жене део њихове прошлости  је изазвало извођење перформанса  и по речима публике имали су прилику да присуствују несвакидашњој презентацији уметничког дела којим је одата изузетна почаст уметничком делу.

Штампање књиге „Моћне жене љубављу зборе” подржао је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

За текст и фотографије захвалност дугујемо вероучитељици и председници Удружења српско-грчког пријатељства „Ирида“ Александри Гаруновић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *