Свети Јован Златоусти прослављен у храму Светог кнеза Лазара у Шиду

Сабрањем богољубивог народа у цркви посвећеној Светом кнезу Лазару у Шиду прослављен је Свети Јован Златоуст уз велику радост што је покривен храм који красе куполе са крстовима боје злата.

Куполе су обложене лимом високог квалитета пореклом из Украјине, а гаранција на трајност материјала је шест деценија, док су извођачи радова на куполи били руски мајстори из Украјине који живе у близини Кијевско-почајевске лавре.  Пре две године, у договору са архиђаконом Валеријем из Кијевско-почајевске лавре, уз благослов епископа сремског Василија, одлучено је да се лим овога квалитета и боје купи за куполе храма.

Величанствени храм Светог кнеза Лазара, како кажу у у овом западном делу Србије, уздиже се у небеса као брана негдашња и садашња Светога и честитог кнеза Лазара, који је бранећи Отачаство и одабравши Царство небеско, одбранио и Европу од отоманског освајања.

Светом архијерејском  Литургијом началствовао је епископ сремски Василије уз саслужење протојереја-ставрофора Ђорђа Воларевића свештеника у пензији, протојереја-ставрофора Радомира  Мишића, архијерејског намесника шидског; јереја Ђорђа Марића, протођакона Слободана Вујасиновића и ђакона Гостимира Душанића.

Појао је хор Свети Роман Слаткопојац, који делује при храму Светог Петра и Павла у Петроварадину, предвођен диригентом Евгенијем Којићем. За певницом су појали богослови, вероучитељи и Српски православни појци.

Током торжествене Литургије Преосвећени владика Василије одликовао је чином протопрезвитера старешину храма Ђорђа Марића и изразио му захвалност на труду у изградњи величанственог храма Светог кнеза Лазара.

Славске колаче у славу и част Светог Јована Златоуста пререзао је Владика сремски са свештенством. Празнично слово произнео је епископ Василије, који је казивао житија Божјих угодника Јована Златоуста и кнеза Лазара којем је посвећен нови, трећи по реду, храм у Шиду.

Данашњем историјском дану присуствовали су чланови Црквеног одбора,  представници Амбасаде Руске Федерације и руског народа који живе у Шиду, изасланици г. Томислава Николића, као и представници локалних власти и многоверни христољубиви  народ.

На славском ручку љубави протојереј Ђорђе Марић захвалио је епископу Василију на духовној, али и материјалној подршци, Црквеном одбору на неизмеривој подршци и одличној сарадњи, свима приложницима, ктиторима, верном народу, и додао да већ следеће године почиње малтерисање цркве и кречење, а затим ће се приступити радовима на унутрашњем уређењу величанственог храма.

Преневши поздраве митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија, старешина цркве Лазарице је у име свих уручио епископу Василију сребрну панагију.

текст и фотографије: З. Зец

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *