Празник Светог Нектарија Егинског у Сремским Карловцима

Спомен Светог оца нашег Нектарија, Митрополита пентапољског и чудотворца егинског, и ове године (22. 11. 2017.), свечано је прослављен у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима. Од како се у овој светој обитељи налази честица моштију овог вољеног светитеља Божијег, ваведењски манастир постао је препознатљиво место ходочашћа где многи верници долазе да се поклоне светињи и да затраже молитвено заступништво Светог Нектарија. Стога се манастирска братија потрудила, с великом љубављу, да све буде спремно за одржавање овог, можемо слободно рећи, светонектаријевског сабора.

Светковање је започело свечаним вечерњем уочи празника, које је служио настојатељ манастира, протосинђел др Клеопа, уз саслужење братије ове обитељи и ђакона Станка Лакетића.
Свету Литургију на сам дан празника служио је протојереј-ставрофор Душан Н. Петровић, ректор Богословије у пензији, уз саслужење протојереја-ставрофора Душана Колунџића, протосинђела др Клеопе (Стефановића), протојереја Миленка Поповића и Јована Милановића, јереја Бориса Фајфрића и Душка Масларића, као и протођакона Љубомира Лукића и ђакона Станка Лакетића.
Прота Душан Петровић надахнуто се обратио верном народу, говорећи о лику Светог Нектарија и посебно о његовом дару чудотворства и исцелитељства. Домаћин овога сабрања, протосинђел Клеопа, уручио је проти Душану дивну икону Светитеља Нектарија, као знак љубави и захвалности што је у име Преосвештеног Владике Василија дошао да предводи ово молитвено славље.
Након Свете Литургије освећено је кољиво и преломљен колач у спомен Светог Нектарија, након чега је у порти манастира приређено послужење за све присутне, а у трпезарији Карловачке богословије славски ручак за свештенослужитеље и госте манастира.
Празник је крунисан молебним каноном Светом Нектарију који је у вечерњим часовима у присуству верног народа служило братство ове свете обитељи.
ђакон Станко Лакетић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *