Молитвена прослава Светог Нектарија Егинског у митровачком храму Светог архиђакона Стефана

У среду 22. новембра, на дан када се молитвено прославља Свети Нектарије Егински, у сремскомитровачком храму Светог архиђакона и првомученика Стефана у коме се однедавно налази честица моштију овог дивног грчког светитеља, служена је Света литургија, а у вечерњим сатима и Света Тајна Јелеосвећења, с читањем седам великих молитава и помазивањем многобројног верног народа.

У богонадахнутој беседи по свршетку Свете литургије протојереј Владимир Недељковић говорио је о животу и многобројним искушењима кроз које је прошао Свети Нектарије пројављујући истинске врлине и вредности које треба да буду узор сваком данашњем хришћанину и православцу.

Узвишену Свету Тајну Јелеосвећења пред честицама Светих моштију савршили су протонамесник Андрија Авакумовић, протојереј Владимир Недељковић, јеромонах Василије – настојатељ манастира Светог Василија Острошког у Манђелосу (на Врањашу) и јереј Петар Перенчевић.

Упућујући духовну поуку благочестивом народу, отац Василије указао је на велику благодат  чињенице да се у овом храму и граду Сремској Митровици налазе тако велике светиње као што су честице чудотворних моштију Светог Нектарија Егинског и новопројављеног светитеља Мардарија Либертвилског.

 

Дејан Мостарлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *