Песничко вече у Парохијском дому храма Арханђела Гаврила у Попинцима

Пред Аранђеловдан, 19. новембра, у Попинцима се окупило друштво песника и ентузијаста како би се на један леп начин прославило 240 година постојања храма Арханђела Гаврила у Попинцима. Протојереј-ставрофор Миле Јокић, архијерејски намесник старопазовачки, је одслужио вечерње богослужење, а старешина храма јереј Милан Главашевић, теолог и вероучитељ Горан Груловић и фрескописац и песник Ненад Тошић су појали, уз присуство народа и песника. У беседи старешина храма јереј Милан Главашевић је позвао све присутне да оставе свакодневне бриге и присуствују првој песничкој вечери која се одржава у попиначком парохијском дому.

Вече песништва је отворио јереј Милан Главашевић да би затим препустио вођење програма теологу и вероучитељу Горану Груловићу који је у обраћању публици и песницима споменуо да песници својим стваралаштвом покушавају да проникну у почетке света и творевине и да осете и доживе струјање Речи Божије која делотворно прониче у све поре света од стварања до данас. Та Реч је основа свих наших речи и песама, поготово оних које покушавају да проникну у свет духовности. Горан Груловић је прочитао и песму Иване Гашић Грбић, која није могла присуствовати песничком догађају.

Прво је читао своје духовне песме Александар Мијалковић, песник, библиотекар и професор књижевности и српског језика из Инђије. Његова рефлексивна и аутентична поезија је свима била надахнуће. Потом је песме читала Милијана Аћимовић, песник и адвокат, која својом бритком речи продире до срца. Ненад Тошић, песник и фрескописац, се појавио са својом седмом књигом „Камени гавранови“ и  његова поезија је била искрена молитва Господу. Јелена Кртолица, по професији лекар, а песник по надахнућу, као Јеремија плаче и нада се Косову и Метохији, своме месту препорођења. Затим су читали стихове два песника из Попинаца, Ђорђе Јовановић који описује Срем и Попинце на један непосредан и једноставно леп начин и Кристина Арсенијевић, право надахнуће од младости и песничке лепоте.  После првог круга стихова уследио је и други круг, још дубљи и лепши. Свирањем на гитари стихове је пратио Мирослав Јазић из Бешке.

Протојереј-ставрофор Миле Јокић је свим учесницима рекао да је ово вече било надахнуће за све, јер се види да има наде и да оваква дешавања остављају траг у времену и простору. Сви учесници песничке вечери  су наставили дружење у Ловачком дому, уз песму и гитару.

вероучитељ Горан Груловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *