Висока одликовања прегаоцима на добро Цркве и народа

Сходно Уредби о орденима Српске Православне Цркве, на предлог Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве доделио је г. Владимиру Тодоровићу и г. Предрагу Васићу орден Светог краља Милутина. 

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј уручио је 17. новембра 2017. године на свечаности у Патријаршији српској у Београду високо црквено одликовање орден Светог краља Милутина бившем директору Дирекције за реституцију Републике Србије г. Владимиру Тодоровићу и судији Апелационог суда у Београду г. Предрагу Васићу.

У одлуци Светог Архијерејског Синода, коју је прочитао главни секретар Синода протојереј-ставрофор др Саво Б. Јовић, наводи се да се високо одликовање Српске Православне Цркве орден Светог краља Милутина додељује г. Владимиру Тодоровићу за показано добротворство према Светој Мајци Цркви које се огледа кроз његов самопрегорни и пожртвовани рад на враћању неправедно одузете црквене имовине. -Орден Светог краља Милутина додељује се г. Предрагу Васићу, судији Апелационог суда у Београду, за делатну љубав према Светој Мајци Цркви, која се огледа кроз професионалну и доследну примену права и правде, као и заштите правних интереса Цркве у правном поретку Републике Србије, наводи се у одлуци Светог Архијерејског Синода.

Уручујући високо црквено одликовање Његова Светост је подсетио да је област правничког деловања г. Владимира Тодоровића, бившег директора Дирекције за реституцију Републике Србије и директора Јединице за конфесионалну реституцију, већ више од три деценије питање денационализације неправедно одузете имовине за време комунистичке власти. -У том својству г. Тодоровић је учествовао у доношењу Закона о реституцији имовине црквама и верским заједницама, којим се на праведан начин коначно решава питање имовине Српске Цркве и ствара материјална основа за самостално и независно финансијско пословање наше помесне Цркве, али и других традиционалних Цркава и верских заједница у Србији. Према расположивим подацима, у натуралном облику је враћено око 2/3 укупно тражене имовине, чиме је утрт пут да се у наредних неколико година цео поступак реституције у целини и оконча. Као знак да Српска Православна Црква труд и оданост г. Владимира Тодоровића Српска Православна Црква препознала у знак јавног признања именованом је доделила орден Светог краља Милутина.

Захваљујући на високом признању г. Тодоровић је истакао: -Пре десет година ми смо почели са поступком примене Закона о реституцији имовине црквама и верским заједницама којим је Српској Православној Цркви у међувремену враћено више хиљада хектара пољопривредног, шумског и грађевинског земљишта, више хиљада квадратних метара стамбеног и пословног простора. Тај процес је и на самом крају. Мени је посебно задовољство што је својинска слика Српске Православне Цркве значајно побољшана чиме је створена снажна материјална основа за њен даљи плодни рад.

Уручујући орден Светог краља Милутина г. Предрагу Васићу, Патријарх српски г. Иринеј је подсетио да је г. Васић као члан Правног савета Патријаршијског управног одбора у периоду дужем од 20 година дао несебични допринос у поступцима припреме закона којима се штите интереси Српске Православне Цркве у правном поретку Републике Србије, а посебно у нормирању одредби Закона о реституцији имовине црквама и верским заједницама. -Ни у једном тренутку г. Васић није заборавио своју припадност Мајци Цркви. Дословно примењујући државне законе и руководећи се принципима правичности штитио је интересе Српске Православне Цркве. Стога је труд и оданост г. Предрага Васића Српска Православна Црква препознала и у знак јавног признања њему доделила орден Светог Краља Милутина, поручио је патријарх Иринеј.

-Желим на овом месту најпре да захвалим Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју и Светој Мајци Цркви на додели овог високог одликовања, ордена Светог краља Милутина, нашег Светог краља који је за 42 године своје владавине подигао 42 богомоље не само у тадашњој Србији већ и широм Византије, тако да се данас његове задужбине могу видети у Солуну, Константинопољу, на Светој Гори, у Светој земљи, у Софији… Он је први обавио кодификацију права, донео је први законик пре цара Душана. Данас, у 21. веку, морамо да учимо од његових врлина и од његове философије живота да бисмо ојачали и наше друштво, нашу државу и нашу Српску Православну Цркву следећи Христове речи: Да будемо мудри као змије, а понизни као голубови, поручио је г. Васић.

Свечаности у Патријаршијском двору присуствовали су министар здрваља Републике Србије г. Златибор Лончар, амбасадор Републике Грчкe у Београду г. Илија Илијадис, председник Апелационог суда Душко Миленковић, председник Специјалоног суда г. Александар Степановић, судије Специјаног суда и Вишег суда, Епископ моравички г. Антоније, директор Патријаршијске управне канцеларије протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, старешина манастира Светог архангела Гаврила у Земуну грчки свештеник Панајотис Каратасиос, начелник Одељења општих и правних послова Патријаршије српске г. Милан Андрић, шеф Кабинета Патријарха српског ђакон др  Александар Прашчевић, шеф Правне службе Архиепископије београдско-карловачке г. Богољуб Цветиновић, представници јавног и културног живота престонице.

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *