Одржана пројекција филма “МИЛУНКА САВИЋ ХЕРОИНА ВЕЛИКОГ РАТА” у Завичајном музеју Рума

Синоћ, 18. новембра, одржана је пројекција филма “МИЛУНКА САВИЋ ХЕРОИНА ВЕЛИКОГ РАТА” у Завичајном музеју Рума, у оквиру 2. “Дана Наталије Берњикове”. Пријекција филма је у органузации СПЦО Рума – храма Силаска Светог Духа на апостоле (који је, иначе, организатор целокупних културних догађаја ове манифестације)  и Независног филмског центра “Ворки тим” Рума.

Милунка Савић била је српска хероина Балканских ратова и Првог светског рата, наредник у Другом пуку српске војске „Књаз Михаило“, жена с највише одликовања у историји ратовања. Због неизмерне храбрости Французи су је прозвали „српска Јованка Орлеанка“.

Године 2013. навршило се четрдесет година од њене смрти, што је био један од повода да РТС сними документарни филм о заборављеној хероини базиран на историјским чињеницама и веродостојним подацима пронађеним у српским и француским архивима. Коришћени су цитати Милунке Савић, фотографије из породичног албума као и једини сачувани видео записи.

У прилогу можете послушати уводне речи председника Независног филмског центра “Ворки тим” Рума и архијерејског намесника и пароха румског, протојереја Сретена Лазаревића.

Прилог 1: Уводне речи

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *