Изложба радова српско – руске Ликовне колоније у Музеју Срема

У изложбеној сали Музеја Срема у Сремској Митровици, постављена су уметничка дела настала на сликарској колонији “Видици 2016-2017”, која је у организацији Удружења српско-руског пријатељства Шид одржана у овом граду током протекле две године. Изложба је свечано отворена почетком овог месеца, а митровачка публика имаће прилику да тридесетак изложених радова погледа до 17. новембра.

– Избор радова са колоније у Шиду вршен је у сарадњи са кустосем Музеја Срема. Аутори изложених дела су 12 уметника из Русије и 10 сликара из Србије. Тема ликовне колоније је слободна с тим што су сва дела рађена техником уље на платну. Жеља нам је да ова колонија заживи као традиционална и да ове слике и њихове ауторе сваке године види и упозна што већи број људи, каже Мићо Ђукић, председник Удружења српско-руског пријатељства из Шида. Он је уједно и најавио гостовања изложбе у многим градовима међу којима је прва поставка у Бијељини заказана за 9. јануар.

Када је реч о другим планираним активностима Удружења у наредном периоду, поред изложби радова ликовне колоније најављује се пројекција филмова “Трагедија Галичке Русије” и “Пропаст империје – Византијско царство”. Припрема се и музичка манифестација с нaдматањем у певању духовних и изворних песама, чији би најбољи учесници наступили у финалу Свесловенског фестивала у Русији. Карневалом с маскама биће обележен и традиционални руски празник симболичног опроштаја од зиме – Mасленице, као и 9. мај – Дан победе, литерарним конкурсом за ученике основних и средњих школа.

Дејан Мостарлић

Мићо Ђукић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *