Краљ Милутин – крсна слава Медија центра „Одбрана”

С благословом Његове Светост Патријарха српског г. Иринеја, Његово Преосвештенство Епископ моравички г. Антоније служио је Свету архијерејску Литургију у параклису Светог краља Милутина при Дому Војске Србије у Београду.

Саслуживали су протојереј Небојша Тополић, протонамесник мајор Слађан Влајић и протођакон Стеван Рапајић, у присуству великог броја гостију, међу којима су били виши кустос Народног музеја г. Никола Кусовац и управник Народног позоришта г. Божидар Ђуровић.

У беседи након Литургије, Владика је честитао славу домаћинима, говорио о славном житију краља Милутина, његовог брата Драгутина и мајке Јелене, и том приликом подсетио: -Свети Краљ је, по обећању, за живота подигао више манастира и цркава него што је провео година на српском престолу. Подизао је болнице и храмове и чинио доброчинство према убогима. Помогао је да се сагради преко 40 цркава по Србији, Светој Гори и Јерусалиму.

-Његова мајка Јелена Анжујска – у чију част су, поводом њеног доласка и венчања са краљем Урошем Српским у Ибарској долинини, на месету где су се сватови сусрели, засађени јорговани (па се и данас та долина зове Долина јоргована) – остаће упамћена у српском народу, између осталог, и по томе што је саградила и прву женску школу и била велика и добра мајка многим српским девојкама, подсетио је Епископ моравички  Антоније и истакао:

-Знамо колико је велики завет и обавеза служити Богу, али колика је и радост служити своме отачаству. То највише зна наша Војска. Колико љубави уграђује да би постојао мир на земљи, да би постојала љубав међу људима. Да би сачувала  државни суверенитет и интегритет, Војска јако много чини. Док ми мирно одмарамо, наша Војска не спава. Наша Војска чини то што чини нашу државу државом и благодарећи духу армије и благодарећи љубављу официра повратила се и вера народа у Војску, али повратила се и та христољубива вера, јер видимо да се многи храмови, многе капеле, молитвени домови у касарнама подижу, да имамо војне свештенике. И све то нас подсећа на веру краља Милутина и на веру наших светих предака који су учинили да наш народ живи данас срећно на нашој земљи.

Свечаности су, осим запослених у Медија центру „Одбрана”, присуствовали  пријатељи ове установе и гости из јавног живота.

Свету архијерејску Литургију за певницом су улепшали Србски православни појци, док је током славске трпезе наступила етно група „Вез“.

Овогодишњи кум славе Медија центре „Одбрана“ потпуковник Борко Лепојевић симболично је, у присуству директора установе пуковника Стевице Карапанџина, предао део славског колача наредном домаћину славе заставнику Небојши Милетићу.

Медија центар „Одбрана”, чије је седиште у Дому Војске Србије, Светог Краља Милутина обележава као своју крсну славу од прошле 2016. године.

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *