ПРОСЛАВЉЕН СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ДИМИТРИЈЕ – ГРАДСКА СЛАВА СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ

Празник Светог Великомученика Димитрија – градска слава Сремске Митровице и саборног храма који носи име великог светитеља, прослављен је јуче Светом литургијом којој су поред многобројних грађана и гостију присуствовали и градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер с представницима локалне самоуправе.

После молитвеног чина освећења славског колача и жита сада већ традиционална свечана литија, ове године с делом моштију Свете Петке, прошла је главном градском улицом до платоа испред старе базилике Светог Димитрија из 5. века, где је служен молебан за град и његове становнике. Узвишену духовну свечаност поред митровачког црквеног хора Свети Сава увеличали су гости с Православног богословског факултета “Свети Василије Острошки” из Фоче који се налази у саставу Универзитета у Источном Сарајеву.

Прослава градске славе почела је дан уочи празника вечерњим богослужењем у Саборном храму, пригодним програмом и свечаном академијом а током овог месеца наставиће се низ културних и спортских манифестација у оквиру сремскомитровачких “Новембарских дана”.

Текст: Дејан Мостарлић

Фотографије: Слободан Никшић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *