Празнично Бденије уочи Митровдана у манастиру Велика Ремета

Парастос архимандриту Данилу и схи-монахињама Гаврили и Јулијани

Уочи празника Светог Димитрија и манастирске славе, на монашком гробљу у Великој Ремети је одржан помен блаженоупокојеном архимандриту Данилу и схи-монахињама Гаврили и Јефимији. У присуству  игумана Велике Ремете архимандрита Стефана, верних из Београда, чланова хора при цркви  Александра Невског, помен су одслужили протојереј-ставрофор Милан Пантелић, архијерејски нaмесник шабачки, и крстоносни прота Иван Делић, који по благослову Патријарха српског служи у руском Светотројичном храму у Београду.

У препуној манастирској цркви од 17 ч.  читан је акатист Пресветој Богородици Великореметској. Молитве пред њеном иконом узнео је отац Милош Весин са крстоносним свештеником Иваном Делићем.

Празничним бденијем началствовао је протојереј-ставрофор др Милош Весин, парох ленсиншки и јужночикашки, иначе проф. на Богословском факултету Свеога Саве  у Либертивилу, уз саслужење крстоносних протојереја-ставрофора Милутина Илића, пароха јаковачког (Епархија сремска), и архијерејског намесника шабачког Милана Пантелића.

Појали су чланови хора при цркви Александра Невског из Београда са диригентицом Јеленом Тонић, уз величанствено појање протојереја Миленка Поповића, старешине цркве Петра и Павла у Сремским Карловцима, професора у Карловачкој богословији  Горана Власца  и студената Православног богословског факултета у Београду.

Празничну беседу је произнео отац Милош Весин,  исткавши да је наша Света Црква установила све стандарде лепоте кроз Богомајку и Сина Божјег и да је лепота доброте категорија истинске и праве лепоте, јер лепота не бива без доброте.

Носиоци те лепоте су сви свети и мученици и страдалници за Христа, а наше је да својим земаљским живљењем  чинимо лепоту добротом. Живљењем по вери и за веру, угледањем на свете мученике, променом себе, бићемо и истински народ небески, што често приписујемо  српском роду.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *