Митровчани се поклонили светињама у манастирима Фенек, Раковица, Калемегдану и Храму Светог Саве

Група сремскомитровачких поклоника под духовним вођством протојереја Владимира Недељковића, свештеника храма Светог архиђакона и првомученика Стефана, протекле недеље, 5. новембра, обишла је наше знамените светиње – манастире Фенек и Раковицу, капелу Свете Петке и Цркву Ружицу на Калемегдану, као и Храм Светог Саве у Београду.

У старом српском манастиру Фенек који су у другој половини 15. века основали деспот Стефан и Ангелина Бранковић, митровачки верници присуствовали су Светој литургији у храму Преподобне мати Параскеве, којом је началствовао архимандрит Макарије, а саслуживао је, између осталих, и отац Владимир Недељковић. По завршетку светог чина један од монаха – љубазних домаћина удостојио је посетиоце пригодне беседе  о историји и значају Фенека у многим  збивањима из националне прошлости Срба.

Путовање је настављено у правцу манастира Раковица који се у писаним документима први пут појављује у 16. веку, а претпоставља се да је постојао и знатно раније. Поклоници су посетили храм Светог Архангела Михаила и помазани су светим уљем након поклоњена честицама моштију Светог Нектарија Егинског. Велико духовно задовољство било је и поклоњење блаженопочившем патријарху српском Павлу и патријарху Димитрију чији се земни остаци налазе у порти манастира Раковица. Преко пута самог манастира, посећен је чудотворни извор Свете Петке.

На београдском Калемегаду верни народ из Сремске Митровице упутио је молитве Светој мајци Параскеви у знаменитој капели посвећеној овој светитељки и Цркви Ружици у њеној непосредној близини. Поклоници су се окрепили светом водом с извора Свете Петке, а присутни свештеник читао је молитве.

Поклоничко путовање овог светог недељног дана окончано је посетом Храму Светог Саве који је још у изградњи, али је присутне одушевио величанствени изглед завршене манастирске крипте у којој је у тренуцима посете било мноштво посетилаца из целог света.

Дејан Мостарлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *