Помен и сећање на ослободиоце Сремске Митровице

Поводом ослобођења Сремске Митровице у Првом и Другом светском рату, које се обележава првих дана новембра на старом православном гробљу у капели Свете Петке и   пред спомеником интернираним српским војницима, служен је парастос страдалим браниоцима отаџбине.

Том приликом многобројне делегације положиле су венце на спомен обележја војницима из Првог светског рата и совјетским војницима страдалим на овом подручју током Другог светског рата. Од стране делегација локалне и покрајинске власти, Удружења бораца и представника амбасада Русије, Украјине и Бугарске венци су положени и палим војницима народноослободилачке војске и њених савезника и у оквиру комплекса Спомен гробља у Сремској Митровици.

Ово сећање на ослободиоце организовала су Месна удружења бораца НОР-а из Лаћарка, Дивоша и Мартинаца.

Подсетимо, у највећем граду Срема већ 1. новембра 1918. године формирани су органи ослободилачке власти, а српска војска већ 3. новембра долази до мачванске обале Саве да би  у самом граду била свечано дочекана 5. новембра.

У Другом светском рату после офанзивног продора јединица Народноослободилачке војске Југославије и Црвене армије, 1. новембра 1944. године град је ослобођен од окупаторских власти.

Дејан Мостарлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *